Traktor s autopilotom bit će glavna atrakcija sajma na koji dolazi 1100 izlagača iz 18 zemalja

Autor: Nadja Irena Fišić , 17. svibanj 2022. u 08:00
Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma koji je unatoč pandemiji zadržao renome i poziciju na tržištu/Agrofin.rs

Dolazi 1100 izlagača iz 18 zemalja, zemlja partner je Mađarska, a debitant je Maroko.

Međunarodni novosadski poljoprivredni sajam od 21. do 27. svibnja dočekat će posjetitelje uz 1100 izlagača iz 18 zemalja. Zemlja partner je Mađarska, a premijerni nastup ima Maroko.

“Za nas je, kao organizatore, najvažnije da smo izašli iz režima korone. Borili smo se lavovski u tom otežanom razdoblju da ostanemo aktivni, održimo komunikaciju s našim izlagačima, zadržimo poziciju na tržištu, budemo mjesto na kojem se stječe prednost i u tome smo uspjeli.

Uz brojne kolektivne izložbe možemo najaviti Dan stočara 26. svibnja, kada će se ocjenjivati kvaliteta grla i održati Večer prvaka. Odlučili smo u Hali 3 napraviti retrospektivu razvoja poljoprivrede u Vojvodini, s početka 20. stoljeća, na kojoj će posjetitelji moći vidjeti put od motike i rala do najsuvremenijih strojeva”, najavio je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Digitalizacija poljoprivrede
Atila Pinter, veleposlanik Mađarske u Srbiji, naglasio je da je njegova zemlja jedna od vodećih u regiji u poljoprivredi.

“Ponosni smo na svoje rezultate i veliko nam je zadovoljstvo da struci i široj javnosti predstavimo u srcu Vojvodine ono po čemu se ističemo. Mađarska smatra Srbiju važnim regionalnim partnerom, što se uz odlične političke odnose ogleda u i kontinuiranom rastu vanjsko-trgovinskog prometa.

Uz kolektivni štand, još 44 kompanija iz Mađarske očekuju zainteresirane posjetitelje, a naši izlagači će predstaviti svoje inovativne proizvode i usluge iz najrazličitijih područja poljoprivrede. Dan Mađarske će se na Sajmu održati 23. svibnja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede”, rekao je veleposlanik Pinter.

Velimir Stanojević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istaknuo je da oni u realizaciji Sajma sudjeluju s velikim entuzijazmom. Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede bit će održane izložba organskih proizvoda, proizvoda s oznakom geografskog porijekla i onih s oznakom “srpska kvaliteta”, a bit će prisutni i proizvođači craft piva.

“Želim najaviti i naše pčelare u Hali 23. Srbija je postala ozbiljna pčelarska zemlja s više od milijun košnica. Više od 30.000 gospodarstava bavi se pčelarskom proizvodnjom i nekoliko medova iz Srbije nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla”, rekao je Stanojević.

Kompanija Agropanonka prikazat će i neke novitete poljoprivredne mehanizacije. “Na sajmu u Turskoj smo sklopili ugovor s firmom Agrional i prvi put ćemo izložiti njihove nove strojeve. Ove godine ćemo i ekskluzivno izložit ćemo traktor s auto-pilot navigacijom. Uspjeli smo osigurati 190 traktora koje ćemo imati spremne za isporuku”, naglasio je Aleksandar Švonja, zamjenik generalnog direktora Agropanonke.

Dosad neviđena tanjurača
“Na Sajmu ćemo se predstaviti s 46 eksponata, a imamo jedan novitet – veliku tanjuraču sa sječkom, nešto što kod nas još nije viđeno”, rekao je Blagoje Milinković, generalni direktor kompanije MBV.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Globos osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju usjeva i plodova.

“Izuzetno smo ponosni što smo sponzori najveće srpske sajamske manifestacije”, rekao je Siniša Pratljačić, predsjednik Izvršnog odbora Globos osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close