Toyo Tires otvorio tvornicu automobilskih guma u Inđiji s oko 500 radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2022. u 06:30
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Izgradnja postrojenja vrijednog više od 390 milijuna eura trajala je 17 mjeseci, a proizvodnja od pet milijuna guma godišnje namijenjena je za tržišta Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Amerike.

Kompanija Toyo Tire otvorila je jučer u Inđiji tvornicu automobilskih guma, a kako je priopćeno, izgradnja postrojenja vrijednog više od 390 milijuna eura trajala je 17 mjeseci, donosi ekapija.com.

Do 2023. godine planirano je otvaranje radnih mjesta za više od 500 zaposlenih, a predviđena godišnja proizvodnja iznosit će pet milijuna guma vrhunske kvalitete namijenjenih za tržišta Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Amerike.

Kompleks tvornice za proizvodnju guma, koji pokriva 64 hektara građevinskog zemljišta, uključuje i suvremeno postrojenje za testiranje guma. Brendovi koji će se proizvoditi u Inđiji jesu Toyo Tires i Nitto koji predstavljaju prvi izbor za terenska i putnička vozila širom Sjeverne Amerike i Europe.

Brži rast
Tvornica u Inđiji je jedina greenfield investicija korporacije Toyo Tires u Europi, a najbolja je u cijelom svijetu po kvaliteti i opremljenosti – rekao je prilikom otvaranja tvornice predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je dodao, “očekujemo da odavde u svijet, na tržišta Sjeverne Amerike i Zapadne Europe, odu najbolje gume, proizvedene upravo u Srbiji”.

Vjerujem da ovih 117.000 metara kvadratnih nije ni blizu posljednje velike investicije korporacije Tojo Tajer u našu zemlju. Za sada je uloženo 283 milijuna eura, a vrijednost investicije će iznositi više od 300 milijuna eura.

Danas, u ovoj tvornici u Inđiji radi 460 zaposlenih, a planirano je da se otvore radna mesta za još 120 ljudi do kraja sljedeće godine. To nam sve donosi brži rast BDP-a, to nam donosi veće plaće i više mirovine – dodao je Vučić.

Predsjednik i generalni direktor korporacije Toyo Tires, Takashi Shimizu, istaknuo je da će tvornica u Inđiji igrati ključnu ulogu u globalnom lancu opskrbe i daljnjem razvoju japanskog giganta.

– Vrlo smo zadovoljni što smo izabrali Srbiju kao zemlju u kojoj ćemo izgraditi svoju novu tvornicu, najsuvremeniju u Europi, koja će opskrbljivati europsko tržište iz lokalne baze i ostvariti svoj potpuni strateški potencijal da zadovolji potrebe tržišta guma u SAD-u.

Nadamo se da će ovo postrojenje biti još jedan od temelja razvoja odnosa između naše dvije zemlje. Želimo se zahvaliti našim distributivnim partnerima u SAD-u i Europi, korporaciji Mitsubishi, pružaocima financijskih usluga, našem izvođaču, korporaciji Takenaka, kao i partnerskim kompanijama – rekao je Shimizu.

Ekološka praksa
Vrhunska poslovna praksa, znanje i posvećenost japanske kompanije kojima se teži širom svijeta također su implementirani u primjeni najsuvremenijih tehnologija i ekoloških praksi u tvornici u Inđiji.

Globalna filozofija Toyo Tires u području zaštite okoliša i unapređenja održivog poslovanja u potpunosti se primjenjuje i u Srbiji. Tvornica u Inđiji će raditi po najvišim svjetskim standardima, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu sigurnosti i zdravlja na radu i zaštite okoliša, stoji u priopćenju.

Kompanija Toyo Tires Srbija osnovana je u listopadu 2019. godine. Japanska korporacija Toyo Tires vodeći je svjetski proizvođač guma, s više od 70 godina tradicije i gotovo 13.000 zaposlenih širom svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close