Tko vara srpske poduzetnike pozivom na upis u ‘Poslovnu bazu’

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2022. u 07:00
Uplatom 4000 dinara poduzetnike se poziva na upis u tzv. "Poslovnu bazu"/Shutterstock

U dokumentima se ne navodi da je u pitanju promocija ili marketing, upozorava savjetnik Trifunović.

U tijeku je novi pokušaj prijevare poduzetnika u Srbiji, piše eKapija. Posljednjih dana na adrese poduzetnika stižu pisma s uplatnicama i uputom da u roku od pet dana uplate novac radi upisa u registar tzv. “Poslovnu bazu”.

Aleksandar Trifunović, savjetnik udruge Zaštitnik privrednika i poduzetnika Srbije, kaže za N1 da je u ovom slučaju sporno što u dokumentima koji se šalju poduzetnicima i od kojih se traži novac, ne piše radi li se o promociji kompanije ili je to za marketinške svrhe.

Fantomska tvrtka
“Cilj je da se gospodarski subjekti dovedu u zabludu, kako bi pomislili da to šalje neka državna institucija To se događa u razdobljima kada stižu i drugi nameti za kompanije, pa poduzetnici iz straha da ne propuste neki rok uplate traženi iznos”, ističe Trifunović.

Ako poduzetnici smatraju da su prevareni, trebaju se obratiti policiji, a ako smatraju da su im ugrožena prava potrošača, neka se obrate Ministarstvu trgovine i turizma.

Zato Trifunović preporučuje da se gospodarstvenici, prije bilo kakvog poteza, raspitaju detaljno o svemu te napominje da su svake godine primijećene razne vrste pokušaja prijevare poduzetnika. Ono što je najgore, u većini slučajeva počinitelji ne budu privedeni pravdi.

Ovaj pokušaj prijevare se sastoji u tome da se poduzetnici uplatom 4000 dinara pozivaju na upis u tzv. “Poslovnu bazu”. Detalji o tome što ona predstavlja ne postoje, ali postoji broj telefona na samoj uplatnici koji poduzetnici mogu kontaktirati.

Reporter N1 nazvao je broj telefona 011-44-04-590 koji je na uplatnici, ali s druge strane čula se snimljena poruka: “Dobili ste Poslovnu bazu Srbije, projekt tvrtke Poslovna baza. Poslovna baze šalje ponude za upis poslovnim subjektima, i ako ste dobili ponudu za automatski upis, možete iskoristiti priliku i platiti po jedinstvenoj cijeni za upis vaših poslovnih podataka.

Ako niste dobili ponudu, a želite se oglašavati, pišite nam koristeći kontakt obrazac na internetskoj stranici. Upisom u bazu vaši poslovni podaci ostaju uneseni u bazu i možete samostalno i besplatno ažurirati sve ostale potrebne informacije”.

Nema operatera
Ne postoji mogućnost izravnog kontakta s nekim od operatera, a prilično je nejasno što ova kompanija nudi. Trifunović, kaže da nakon dobivanja uplatnice, većina poduzetnika želi saznati o čemu se radi.

“Važno je naglasiti za sve privredne subjekte da je jedino Agencija za privredne registre ovlaštena za upis podataka. Međutim, Agencija za privredne registre nikada ne vrši upis bez prethodnog zahtijeva privrednog subjekta.

Poduzetnici kada god dobiju takav sumnjivi dokument, to mogu objaviti na društvenim mrežama gdje ima i drugih poduzetnika i sasvim sigurno je netko od kolega naišao na to i može ih savjetovati. Trifunović ukazuje da su pojedini poduzetnici nasjeli na ovu prijevaru, a najčešće se radi o kompanijama s malim temeljnim kapitalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close