Tko su najveći vlasnici oranica u Srbiji?

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Do prije nekoliko godina najveći zemljoposjednici u Srbiji bili su Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković, ali je sada konstelacija snaga na srpskim oranicama drugačija.

Do prije nekoliko godina najveći zemljoposjednici u Srbiji bili su Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković, ali je sada konstelacija snaga na srpskim oranicama drugačija. Matijević je i dalje neprikosnoven po broju hektara koje obrađuje, međutim, pozicije ispod njegove su se izmiješale

Promjena na vrhu
Kako prenose srpski mediji novosadski biznismen, Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima više od 70 tvrtki stigao je do 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga u vlasništvu ima 28.000 hektara. Iza njega, ako se gledaju ukupne površine koje se obrađuju, više nije njegov dugogodišnji takmac Miodrag Kostić. Drugo mjesto zauzeo je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva.

Prema saznanjima portala Agrosmart, Alemks obrađuje oko 20.000 hektara, polovicu zakupljuje, dok je druga polovica u njegovom vlasništvu. Na web stranici Almeksa nalazi se podatak kako posjeduje sedam imanja u Vojvodini sa osam farmi i da obrađuje 17.000 hektara, međutim, u svijetu agrobiznisa zna se da je Aleksa premašio te površine.

Sljedeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i u tom paketu i blizu 17.000 hektara oranica. Kako Agrosmart podsjeća, u financijskom izvještaju ove kompanije pisalo je da je samo kupovinom njiva Al Dahra stekla imovinu veću od 170 milijuna eura.

Neke od zamjerki agroekonomskih stručnjaka na prodaju PKB-a i cijeli postupak bile su upravo te što su vrijedne oranice otišle po upola nižoj cijeni. Kako god, Al Dahra, čije je sjedište u Abu Dhabiju, po broju hektara u vlasništvu je poslije kompanije Matijević na drugom mjestu, a ako se gledaju hektari koji se obrađuju – na trećem.

Al Dahra, uz njive PKB-a, posjeduje i voćnjak na Fruškoj gori, u općini Irig. Prema podacima sa web stranice ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširen na 500 hektara.

Tek na četvrtom mjestu je doskorašnji “top” zemljoposjednik Miodrag Kostić i njegova MK grupa. Kostić je prodao nekoliko imanja u posljednjih par godina, a neke od njih su preuzele upravo tvrtke Petra Matijevića. Sa nekadašnjih oko 25.000 hektara, od čega je u vlasništvu imao oko 17.000, pao je na “samo” 15.000 hektara. Od tih 15.000 hektara, vlasnik je oko 12.000 hektara. Ostao je bez imanja u Vršcu, Vajski, Kikindi, Inđiji.

Mišković i Kostić
Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, a od čega u njegovom vlasništvu oko 10.000 hektara.

Miškoviću je sada gotovo uz rame Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. Prema podacima Agrosmarta, ore oko 12.000 hektara, od čega je pola u zakupu, a pola u vlasništvu.

Iza Krste Ćorića stoji arapska tvrtka Elit Agro. Prvo je 2014. godine ova tvrtka sa sjedištem u Abu Dhabiju preko svoje tvrtke Jugo elit agro, osnovane u Beogradu, kupila poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli. Zobnatica je tada posjedovala 114 hektara, a 1507 hektara bilo je u dugoročnom zakupu.

Prije dvije godine Elit agro kupio je i tvrtku Al Ravafed (Vojna ustanova Morović, Bačka iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre) čime je došao u posjed oko 10.500 hektara, od čega je u njihovom vlasništvu oko 2500 hektara.

Komentirajte prvi

New Report

Close