Tko je to uzeo Yettel? Dali 4,4 milijarde eura za 10% Vodafona

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 06:59
FILE PHOTO: Branding is displayed for Vodafone at one of its stores in London, Britain, June 14, 2023. REUTERS/Toby Melville/File Photo

Etisalat je prošle godine ostvario prihode od 13,1 milijarde eura, a profit 2,6 milijarde eura, unatoč padu prihoda u Egiptu i Maroku, prije svega zbog slabljenja lokalnih valuta.

PPF grupa koja je 2018. godine kupila od Telenora telekomunikacijske biznise u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi eura, sada u ovim biznisima uz Slovačku, a bez Crne Gore prodaje većinski udio (50 posto plus jednu akciju) arapskoj kompaniji Etisalat end iz UAE za 2,15 milijardi eura. Na taj način na telekomunikacijsko, a prije svega tržište mobilne telefonije, ulazi veliki igrač sa 165 milijuna korisnika, ali bez iskustva poslovanja u Europi. Pored UAE na kojem je dominantan igrač, Etisalat ima telekome u 16 zemalja po Africi, od Maroka, preko Nigera, Egipta, i Aziji, prije svega u Saudijskoj Arabiji, Afganistanu i Pakistanu. Doduše, ova kompanija je najveći pojedinačni vlasnik sa 14,6 posto najveće telekomunikacijske kompanije na svijetu, britanskog Vodafona, kupovinom 9,8 posto dionica vrijednih 4,4 milijarde eura prošle godine. Etisalat je prošle godine ostvario prihode od 13,1 milijarde eura, a profit 2,6 milijarde eura, unatoč padu prihoda u Egiptu i Maroku, prije svega zbog slabljenja lokalnih valuta. Većinski vlasnik kompanije sa 60 posto je Investicijsko tijelo Emirata, dok se 40% dionica nalazi na burzi. Inače, stranci ne mogu imati u vlasništvu više od 49% dionica. Tržišna vrijednost kompanije procjenjuje se na nešto više od 52 miljarde dolara.

S druge strane, kupovina Telenorovih telekoma u Srednjoj Europi 2018., lansirala je PPF telekom grupu među najveće igrače u regiji. No, Petr Kelner vlasnik češke grupacije koja obuhvaća i poslove u nekretninama, financijskim uslugama, zabavom, medijima i drugim sektorima, poginuo je u helikopterkoj nesreći na skijanju u SAD 2021. Cijela PPF grupa je na kraju 2022. upravljala imovinom vrijednom 40 milijardi eura. PPF Telekom koji se bavi telekomunikacijama u okviru grupe lani je imao profit od 3,1 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close