‘Tijekom 2021. godine prvi put smo nastupili na mađarskom tržištu i to je bio važan korak za Galeniku prema širenju u Europskoj uniji’

Autor: Darko Bičak , 17. ožujak 2022. u 15:15
Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije farmaceutske tvrtke Galenika/S. Strukić/PIXSELL

Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije farmaceutske tvrtke Galenika, proglašen za najuspješnijeg financijskog direktora Adria regije govori o poslovanju i tradiciji kompanije.

Farmaceutska industrija je tijekom pandemije Covida-19 zadnje dvije godine još jednom pokazala svoju stratešku važnost za funkcioniranje društva.

Kako se s izazovima korone i svojim pozicioniranjem na regionalnom i globalnom tržištu nosila te što planiraju u narednom razdoblju, govori Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije farmaceutske tvrtke Galenika koji je proteklih dana proglašen za najuspješnijeg financijskog direktora Adria regije u izboru globalne konzultantske kuće Deloitte.

Koliko je izazovan posao financijskog direktora velike farmaceutske tvrtke u situaciji poput pandemije Covida-19 posljednje dvije godine? A koji su bili glavni izazovi s kojima ste se suočili?
Pandemija je postavila nove izazove svim korporacijama bez obzira na vrstu i prirodu industrije u kojoj posluju. Uz probleme zajedničke svim kolegama, Galenika je, kao drugi najveći proizvođač u zemlji, imala dodatnu odgovornost osigurati normalnu opskrbu tržišta lijekovima.

Mnogi lijekovi predviđeni protokolima liječenja koji su bili na snazi tijekom pandemije dio su našeg proizvodnog programa i kontinuirana opskrba zdravstvenih ustanova njima, osim očuvanja zdravlja naših zaposlenika, bio je krajnji cilj uprave tvrtke i vlasnicima.

Od velike pomoći svakako je bila činjenica da smo neposredno prije pandemije već imali potpuno integriran i operativan novi ERP sustav, baziran na “cloud” rješenju, što je uvelike olakšalo rad od kuće našim neproizvodnim radnicima, kao i činjenica da smo u pandemiju ušli sa snažnom bilančnom pozicijom i rezervama likvidnosti što nam je omogućilo da prilagodimo politiku zaliha i obrtnih sredstava rastućim potrebama tržišta, ali i neizvjesnostima opskrbnih lanaca i stalnom rastu sirovina cijene.

Koliko vam činjenica da djelujete u okviru velike multinacionalne korporacije NC Group olakšava posao, a koliko može donijeti neke nove izazove?
Poslovanje unutar NC grupe svakako je prednost za Galeniku. Iako matična tvrtka nije izravno prisutna u našoj regiji i nije prepoznatljiva široj javnosti, dovoljno govori činjenica da je riječ o najvećem proizvođaču lijekova u Latinskoj Americi.

Integracija Galenike u ovako veliki sustav omogućila je ostvarenje značajnih troškovnih sinergija, prvenstveno kroz pristup mreži dobavljača Grupe, ali i kroz realizaciju ekonomije obima i zajedničkog djelovanja s dobavljačima istih sirovina.

Druga najvažnija korist koju je donijela pripadnost Grupi je pristup intelektualnom vlasništvu (datoteke, formulacije lijekova) matične tvrtke. Riječ je o portfelju koji je višestruko veći od postojećeg portfelja Galenike i koji smo intenzivno koristili registrirajući 47 novih lijekova.

Naravno, kao i svaki veliki sustav, Grupa je za Galeniku postavila visoke standarde korporativnog upravljanja i redovitog izvještavanja, ali na način koji ne ugrožava fleksibilnost i sposobnost brzog reagiranja i donošenja odluka lokalnog menadžmenta u skladu s razvojem tržišta.

Takav odnos vlasnika prema Galenici omogućio nam je “najbolje od oba svijeta”: fleksibilnost i dinamiku domaćeg igrača s jedne strane, ali i sigurnost, kredibilitet i pristup puno većim financijskim i intelektualnim resursima od članstva u Grupa donosi, s druge strane.

40

proizvoda Galenika je uspjela registrirati od 2018. godine

Da li je Galinika zadužena za neke posebne djelatnosti i proizvodnju u sustavu ovog koncerna ili imate standardni program koji ste imali i prije?
Galenika unutar Grupe ima status pravno zasebnog proizvođača, nositelja prava intelektualnog vlasništva nad vlastitim portfeljem i prodavača vlastitih, registriranih proizvoda. Ono što je specifična zadaća Galenike unutar Grupe je širenje poslovanja kroz organski i anorganski rast u srednjoj i istočnoj Europi.

Koji su, povijesno gledano, neki od najvažnijih Galenikinih brendova i dostignuća?
Galenika ove godine obilježava 77 godina postojanja. To je najstarija farmaceutska tvrtka u Srbiji, ali i najstarija farmaceutska tvrtka u bivšoj Jugoslaviji koja još uvijek posluje.

Globalno gledano, Galenika je bila jedna od prvih tvrtki koja je počela proizvoditi penicilin još 1947. godine. U cijelom svijetu prije Galenike to su radile samo tri tvrtke. Kao što sam spomenuo, Galenika je krajem 2017. godine postala dio velike brazilske NC grupe, u kojoj je i EMS, najveća brazilska farmaceutska tvrtka.

Prema mišljenju potrošača, farmaceuta i liječnika, a prema rezultatima istraživanja, ključna vrijednost Galenikinih proizvoda je kvaliteta. Primjerice, Galenika u svom portfelju ima više od 50 brendova starijih od 50 godina, njegujući tradiciju, kvalitetu i prepoznatljivost.

A proizvod koji predstavlja najstariji zaštićeni domaći brend koji je još uvijek u upotrebi je naš, dobro poznati – Jekoderm. Nakon privatizacije, odnosno od 2018. godine, Galenika je uspjela registrirati više od 40 proizvoda, što je impozantna brojka i govori u prilog sinkroniziranom radu i stručnosti naših timova.

Galenika je posljednjih godina proizvodila više uz povećanu optimizaciju, strogo gospodarenje otpadom i manje prirodnih resursa, smanjenje potrošnje vode, emisije CO2 i smanjenje potrošnje električne energije.

Ulaganja i razvoj posljednjih godina uključuju modernizaciju proizvodnje i digitalizaciju poslovnih procesa, razvoj ljudskih potencijala i jačanje tima, kao i proširenje portfelja proizvoda. Krajem 2021. godine najavljen je novi investicijski ciklus tvrtke. Fokus novog investicijskog ciklusa je zaštita okoliša – daljnje poboljšanje energetske učinkovitosti i sigurnosti na radu.

Kako je pandemija Covida općenito utjecala na farmaceutsku industriju, posebice na tvrtke koje nisu imale globalno tražena cjepiva?
S jedne strane, suočili smo se s izazovima u lancu opskrbe, dostupnosti i rastućih cijena ključnih sirovina, dok je na strani potražnje i tržišnih prilika slika bila manje monolitna.

Dio portfelja bilježi rastuću potražnju, prvenstveno proizvodi koji se koriste u sklopu terapije protiv Covida, ali i razne kategorije dodataka prehrani, vitamini i drugi OTC proizvodi, dok dio portfelja lijekova na recept i lijekova koji se koriste u bolničkom liječenju bilježi određen pad zbog odgođenih postupaka i hospitalizacije samo hitnih slučajeva. Dakako, farmaceutska industrija je iz pandemije izašla manje “oštećena” od ostalih industrija, što je karakteristika necikličke industrije kako se ona smatra.

Srbija je relativno malo tržište za tvrtku veličine Galenike. Koja su vaša glavna tržišta i znači li određeni hendikep da je zemlja još uvijek izvan EU?
Osim na srpskom tržištu, u prethodnom razdoblju dosta smo uložili u jačanje pozicije u zemljama bivše Jugoslavije, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. To su naša tradicionalna tržišta na kojima želimo dalje razvijati svoju prisutnost registracijom novih proizvoda te snažnijim prodajnim i promotivnim aktivnostima.

Tijekom 2021. godine prvi put smo nastupili na mađarskom tržištu i to je bio važan korak za Galeniku prema EU. Naše su ambicije nastup na drugim tržištima EU, posebice u zemljama oko nas (Hrvatska, Slovenija, Rumunjska i Bugarska).

Naravno, naš nastup na ovim tržištima je izazovan i dodatno administrativno i regulatorno opterećen činjenicom da dolazimo iz zemlje koja nije članica kluba, ali to nije razlog da ne počnemo graditi infrastrukturu i ulagati u prepoznatljivost brenda na EU tržištima.

Bilo da su zemlje unutar ili izvan EU, veliki problem na Balkanu je nefunkcionalnost zdravstvenog sustava i dugi rokovi plaćanja. Kako se nosite s tim?
Galenika, kao proizvođač, djeluje prema veledrogerijama, čija je zadaća logistički osigurati dostupnost naših proizvoda u zdravstvenim ustanovama i krajnjim potrošačima, te djelomično financirati cijeli sustav, kao rezultat duljih rokova plaćanja zdravstvenih ustanova.

Novi vlasnici i nova uprava Galenike posebnu pozornost posvećuju odgovornoj i uravnoteženoj kreditnoj politici, koja onemogućuje prelijevanje mogućih neučinkovitosti sustava na poslovanje i likvidnost same tvrtke.

Galenika je tvrtka koja gleda u budućnost i strateški je usmjerena na inovacije u tvrtki i portfelj proizvoda za dobrobit potrošača. Nastavljamo planirati i prilagođavati se, ulažemo timske napore i raditi ono u čemu smo najbolji, a pritom ostajemo predani ljudima i vjerni zdravlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close