Tiha privatizacija EPS-a plaši radnike, moguć ulazak mađarskog MVM Groupa

Autor: Jerko Zlatar , 25. svibanj 2023. u 05:11
Foto: Shutterstock

Što je odlučeno na sjednici Nadzornog odbora EPS-a nije poznato, iako su se iz resornog ministarstva požurili ustvrditi kako s Mađarima ništa nije dogovoreno.

Strahovi prosvjednika iz “Kolubare” su se pokazali kao posve opravdani! Naime, 18. svibnja u 13 sati, Nadzorni odbor EPS d.d. je održao sjednicu s pet točaka dnevnog reda, poziv za koju je potpisao predsjednik NO Dr. Jovan Despotović.

Najzanimljivaija je peta točka dnevnog reda, a to je informacija o prijedlogu MVM Group, mađarske državne elektroenergetske tvrtke, o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju električne energije u Republici Srbiji, uz izdvjajanje 11 hidroenergetskih postrojenja iz sustava Elektroprivrede Srbije.

Izdvajanje OIE
Time se na mala vrata izdvajaju obnovljivi izvori energije iz sustava EPS-a, što sa sobom najvjerojatnije vuče još jednu veliku racionalizaciju radnih mjesta u sektoru hidroenergije. Što je odlučeno na sjednici i da li su sve točke dnevnog reda usvojene, nije poznato. Goran Perišić, predstavnik RT “Jedinstvo – Kolubara” je za Poslovni dnevnik izjavio da ni radnicima EPS-a nije poznato što je odlučeno na navedenoj sjednici, te da će tražiti zapisnik.

Prema Statutu EPS-a, u sastavu NO EPS-a bi morali biti i predstavnici radnika. međutim, kako naglašava Perišić, pošto je Sindikat podjeljen na dvije frakcije, nije poznatno da li je i tko je od predstavnika radnika nazočio sjedinici. EPS do sada nije objavio nikakvo priopćenje, dok je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije demantiralo da se planira prodaja 11 hidroelektrana, te da curenje dokumenata iz EPS-a treba postati predmet istrage, “kako se ne bi širila panika”.

S druge strane, predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) je u priopćenju naveo da je prodaja hidroelektrana “direktna posljedica “prijateljstva” Vučića i Orbana, “koje plaćamo srpskim hidroelektranama i privatizacijom EPS-a”, te nastavlja: “Tajni dogovor, koji je bez stručne i javne rasprave, u četvrtak bio na dnevnom redu Nadzornog odbora EPS-a, obvezuje EPS da u zajedničko poduzeće unese 11 hidroelektrana, a da mađarska kompanija MVM Group unese oko 600 milijuna eura u gotovini, koliko Mađari procjenjuju da je vrijednost hidroelektrana, kako bi vlasnički ulozi bili identični.

Međutim, uprkos identičnim vlasničkim udjelima, predloženo je da mađarska tvrtka preuzme upravljanje, iako nema gotovo nikakvog iskustva s hidrelektranama, pošto su prvu, na Tisi, preuzeli tek u prosincu 2021. godine, a sada imaju ukupno tri, jednu u Mađarskoj i dvije u Rumunjskoj, skromnog ukupnog kapaciteta od samo 50 MW”.

Kako se navodi, ovo nije prvi pokušaj da se Mađarima prenesu u vlasništvo srpske hidroelektrane, “pošto je još gori prijedlog došao prije skoro devet mjeseci, kada su, umjesto gotovine, kao ulog ponudili nepostojeći “know-how””.

Nuklearna energija
MVM možda nema mnogo iskustva s hidroelektranama, ali ima iznimno bogato iskustvo s termo i nuklearnim elektranama.

Da MVM strateški razmišlja govori i činjenica da su dva nova bloka NE Paks u početnoj fazi izgradnje, a da će za postojeća 4 bloka životni vijek biti produljen za dodatnih 20 godina, do 2052. – 2057. NE Paks trenutačno raspolaže sa četiri nuklearna reaktora sovjetske proizvodnje VVER-440/V-213, neto snage 475 MW svaki.

Komentirajte prvi

New Report

Close