Telekom Srbija ulazi na tržište Njemačke, Turske i SAD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2023. u 06:00
Foto: Shutterstock

U planu otvaranje 30 poslovnica u Njemačkoj u idućoj godini.

Telekom Srbija od 17. srpnja počinje s prodajom kartica za mobilnu mrežu u Njemačkoj, u listopadu se širi u Tursku, a potom će na red doći Sjedinjene Američke Države, rekao je generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić gostujući na RTS-u. Dodao je kako je u planu otvaranje 30 poslovnica u Njemačkoj u idućoj godini.

Cilj je dijaspora
Lučić je naveo kako su “s projektom za dijasporu intenzivno krenuli prije četiri godine, pokretanjem mobilnog operatera u Austriji”.

“Shvatili smo da u dijaspori postoji ogroman potencijal jer imamo sadržaj i digitalne usluge kakve oni žele imati. Osim Austrije, lani smo se proširili i na Švicarsku, sada završavamo Njemačku, 17. srpnja počinje prodaja naših kartica u Njemačkoj, moguća je i online, preko našeg portala i 12 distributera, a planiramo otvoriti 30 naših podružnica u roku od godinu dana” rekao je Lucić.

Kao sljedeću zemlju najavio je Tursku, a potom SAD. Ističe da su premašili 11 milijuna korisnika, a rekord je zabilježen 2022. godine. Dijaspora će nam omogućiti da tu brojku možda i udvostručimo, navodi Lučić i ističe da će pokušati uspostaviti partnerstvo s Amazonom, Netflixom, Facebookom.

Telekom Srbija ima većinsko ili potpuno vlasništvo u deset kompanija u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji Telekom Srbija je prošle godine ostvario dobit od 113,7 milijuna eura ili 13,3 milijarde dinara, ali je povećao financijska zaduženja, prvenstveno po osnovi kredita, na čak 1,55 milijardi eura, što je gotovo pola milijarde eura više nego na kraju 2021. godine, objavio je portal Danas.

Rast rashoda
Prošlogodišnja dobit bila je samo 1,5 posto veća nego 2021. godine. Tvrtka je ostvarila prihode od prodaje od 105,8 milijardi dinara, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Nastavljen je pad prihoda od fiksne telefonije, dok je mobilna telefonija i dalje glavni generator prihoda sa 51,8 milijardi dinara u 2022. godini.

Ali ono što je značajno više poraslo u prošloj godini su financijski rashodi. Povećani su sa 4,7 milijardi dinara u 2021. godini na 7,85 milijardi dinara u 2022. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close