Telekom Srbija prodao 1800 tornjeva diljem Srbije, BiH i Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kupac je konzorcij predvođen Actisom koji vidi velike perspektive na regionalnom tržištu.

Konzorcij predvođen Actisom kupio je antenske stupove Telekoma Srbija, vodećeg telekomunikacijskog operatera u regiji srednje i istočne Europe (CEE), koja uključuje Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, priopćeno je iz ove londonske kompanije.

Tvrtka je izjavila da je kupila imovinu koja sadrži približno 1800 antenskih stupova te ocijenila da su “dobro pozicionirani za daljnju komercijalizaciju i širenje”.

900

milijuna eura očekivana je operativna dobit Telekoma Srbija u 2024.

Strateški potez
U priopćenju tvrtke Actis navodi se da je ovom investicijom, koja je osma po redu u području digitalne infrastrukture, u ovaj sektor uložila više od milijardu dolara.

“Ovo ulaganje jača Actisovu stratešku odluku da proširi svoju strategiju na regiju CEE nakon ulaganja u energetski sektor u Rumunjskoj i Bugarskoj 2022. Radujemo se dugoročnoj suradnji s Telekomom Srbija u razvoju prvoklasnog portfelja tornjeva u regiji”, rekla je Jaroslava Korpanec, partnerica i voditeljica za srednju i istočnu Europu u tvrtki Actis.

U sklopu transakcije, dodaje se u priopćenju, osnovana je neovisna tvrtka koju u potpunosti kontrolira Actis, a koja je “potpisala dugoročni master ugovor o uslugama (MSA) s Telekomom Srbija kao glavnim zakupcem i važnim partnerom za budućnost rast”.

Actisove regionalne ambicije

Ovo ulaganje jača Actisovu stratešku odluku da proširi svoje poslovanje na regiju nakon ulaganja u energetski sektor u Rumunjskoj i Bugarskoj.

U priopćenju se također ističe da se predviđa da će tržište tornjeva u srednjoj i istočnoj Europi i zapadnom Balkanu značajno rasti u nadolazećim godinama, potaknuto povećanom potražnjom potrošača za mobilnim podacima, implementacijom novih tehnologija kao što su 5G i 6G, kao i promjene u kapacitetu i pokrivenosti mobilnim mrežama.

Podsjetimo, u studenom prošle godine generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je prodaja stupovasvjetski trend te da se prodaju samo stupovi, bez telekomunikacijske infrastrukture. Na pitanje isplati li se prodaja jer će stupove morati iznajmiti, Lučić je odgovorio potvrdno i dodao da ne bi svi telekomi u Europi tako postupili – da nije tako.

U međuvremenu, Lučić je ovih dana izjavio da će se ta kompanija ove godine približiti prihodu od dvije milijarde eura i da će operativna dobit biti blizu jedne milijarde, točnije preko 900 milijuna eura.

“Kad bi netko pogledao nekoliko godina unazad što smo predviđali, vidio bi da smo zapravo prije nekoliko godina izašli s gotovo točnim brojkama što će se dogoditi 2024. i 2025.”, rekao je za TV Prva.

Negativna kampanja
Lučić je naglasio da je Telekom Srbije pobjednik “komercijalne bitke” koja se vodi protiv te kompanije, navodeći da je u 2023. godini bilo preko 1300 negativnih objava o Telekomu, a da je bilo dana kada je bilo i preko 20 negativnih objava.

“Navikli smo, ali činjenica je da financijski rezultati koje smo imali u 2023. nikad nisu bili bolji po prihodima i dobiti. Financijski smo prošlu godinu završili s toliko novca, a tek ćemo ovu godinu dobiti sredstva od realne prodaje stupova, koja ćemo iskoristiti da snažno ubrzamo rast broja korisnika, ne samo u Srbiji, već i u dijaspori, a pokazaće se da će ova godina biti ubedljivo rekordna”, rekao je Lučić.

Prema njegovim riječima, Telekom Srbija će biti uvjerljivo najjači operater na Zapadnom Balkanu i najjači operater na Kosovu, jer je, kako je podsjetio, tender koji je poništen za prodaju još jednog operatera na KIM potvrdio da je Telekom ozbiljan igrač i da samo on ima snage tamo stvoriti modernu mrežu.

“Da se pohvalim, prošle godine smo dobili nove partnere, velike partnere, Bank of America i Deutsche Bank, koji su nam dali ovogodišnje kredite bez ikakvih garancija”, rekao je Lučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close