Telekom Srbija kupio Mitrovićev Globaltel, iznos nepoznat

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2023. u 06:44
Foto: Shutterstock

Telekom je kupnjom Globaltela krajem lipnja 2023. godine postao vlasnik Globaltelove imovine u vrijednosti od 146,8 milijuna dinara.

Telekom Srbija kupio je Globaltel, u vlasništvu Pink Media Grupe i Processcoma, po nepoznatoj cijeni. Kako piše Nova ekonomija, Telekom je kupnjom Globaltela krajem lipnja 2023. godine postao vlasnik Globaltelove imovine u vrijednosti od 146,8 milijuna dinara (1,3 milijuna eura), kao i svih dugova u iznosu od 96,8 milijuna dinara (oko 825.000 eura).), stoji u Nacrtu ugovora o statusnoj promjeni pripajanja.

Globaltel prestaje postojati nakon što ga preuzme Telekom. Kupnjom Globaltela Telekom postaje vlasnik cjelokupne njegove imovine, svih potraživanja, dozvola, suglasnosti i drugih povlastica. Sva međusobna dugovanja Telekoma i Globaltela se poništavaju, stoji u nacrtu ugovora.

Prema izvješću Regulatorne agencije za elektroničke komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Globaltel je imao 1,1 posto od ukupnog broja aktivnih korisnika mobilnih usluga u Srbiji.

Podsjetimo, početkom lipnja generalni direktor “Telekoma Srbije” Vladimir Lučić potvrdio je da planiraju kupiti 100 posto udjela u kompaniji “Globaltel”. Tom prilikom rekao je i da je cijena poslovna tajna, ali da nije istina da se radi o 17 milijuna eura, navodi Nova ekonomija.

Globaltel je osnovan 2015. godine. Do 2016. godine bila je u potpunom vlasništvu tvrtke “Procescom” i registrirana za računalno programiranje.

Te 2016. godine u vlasništvo ulazi Pink International Company Željka Mitrovića s 55 posto udjela, a tvrtka mijenja glavnu djelatnost u “bežične komunikacije”. Telekom je u prošloj godini zabilježio rast konsolidiranih prihoda od 8,3 posto na 163,5 milijardi dinara, dok je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) skočila 23,5 posto na 68,1 milijardu dinara.

Neto rezultat gotovo je prepolovljen na 3,5 milijardi dinara, ponajviše zbog visoke zaduženosti poduzeća. Konsolidirani neto dug Telekoma, bez obveza za leasing, skočio je krajem prosinca za 30 posto na 202,7 milijardi dinara (oko 1,7 milijardi eura). 

Komentirajte prvi

New Report

Close