Talijanska i istarska vina među zvijezdama vinskog sajma u Beogradu

Autor: Nadja Irena Fišić , 21. studeni 2023. u 07:20
Od hrvatskih vina najviše se traži malvazija, pa dalmatinski dingač i plavac, a u zadnje vrijeme je popularna i graševina/MITAR MITROVIĆ

Regionalna tradicija u vinarstvu je duga, ali posljednjih godina primjetna je i sve bolja kvaliteta.

Ovogodišnji sajam vina “Wine Vision by Open Balkan” okupio je u četiri dana na Beogradskom sajmu, preko 600 izlagača iz 28 zemalja svijeta.

Proizvođači, distributeri, uvoznici, veleprodajni i maloprodajni lanci, kupci iz HORECA sektora i agenti prodaje, kao i mnoštvo posjetitelja preplavili su hale Sajma kako bi degustirali vina, a za degustacijsku čašu trebalo je platiti 500 dinara ili 4,30 eura.

Drugi po redu sajam “Wine Vision by Open Balkan”, najveće vinsko dešavanje u jugoistočnoj Europi u fokusu je imalo vina Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Regionalnim vinarima pridružio se i veliki broj kolega iz Italije, Rusije, Mađarske, Izraela, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore…

I Đoković ušao u vinarstvo
Vina Italije ove su godine bila prlično zastupljena, o čemu svjedoči i činjenica da je talijanska agencija za vanjsku trgovinu ICE/ITA, u suradnji s predstavnicima najveće svjetske smotre vina “Vinitaly” i sajmom “Veronafiere”, te uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije, u Beograd dovela više od 50 najpoznatijih talijanskih firmi iz sektora vinske industrije.

Uz to, otvaranju sajma Wine Vision prisustvovao je i predsjednik talijanske regije Veneto Luca Zaia. “U Srbiju se uvoze vina iz cijelog svijeta, Hrvatska isto tako jako dobro prolazi kod naše publike. Najviše se traži malvazija, pa dalmatinski dingač i plavac, a u zadnje vrijeme je popularna i graševina. Velika je aktivnost na tržištu, uvozimo vinariju Ipša i Cuj iz Istre, te prodajemo u specijaliziranim radnjama”, rekli su iz vinoteke “Wine and Pleasure” iz Beograda.

600

izlagača iz 28 zemalja bilo je na ovogodišnjem Wine Vision by Open Balkan

Jedan od značajnijih štandova imala je i vinarija Đoković, koja je u vlasništvu strica Novaka Đokovića, Gorana. “Đoković vina su na tržištu od prošle godine, ali ideja je nastala još prije 10-ak godina kada su počeli kupovati zemlju. Sada imamo 6 hektara vinograda u Šumadiji, u selu Lipovac kraj Topole. Zemljište je crveno, pogodno za lozu, a od sorti imamo Chardonnay i Shiraz. Vino se može trenutno kupiti samo u Srbiji, u nekoliko vinoteka i restorana, jer nemamo velike količine. No, uskoro se planira izvoz i u Hrvatsku,” otkrili su za Poslovni Dnevnik iz vinarije Đoković.

Na sajmu je održano i dvodnevno ocjenjivanje vina u sklopu “Open Balkan Wine Trophy”. Oko 700 uzoraka vina iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije prispjelo je na stolove sudaca i iznjedrilo velik broj dvostrukih zlata, zlatnih, srebrnih i brončanih priznanja. Sudski žiri na čijem čelu je bila Caroline Gilby, s titulom Master of Wine (MW) činilo je trideset međunarodnih vinskih sudaca uključujući pet s titulom MW.

Pred posjetiocima i predstavnicima vinarija proglašeni su na velikoj bini u Hali 1 osvajači trofeja u 12 kategorija, a nagrade je dodijelila premijerka Srbije, Ana Brnabić. Nacionalne trofeje osvojili su Shesh i Bardhe 2022, vinarija Duka (Albanija), Cabernet Sauvignon Ten Barrels Reserva 2020, Chateau Kamnik (Sjeverna Makedonija) i Zvonko Bogdan Chardonnay 2022, Vinarija Zvonko Bogdan (Srbija).

Svjetska kvaliteta
Nagradu za najbolje crno vino dobila je Fabula Lagum 2019, vinarije Chichateau.Bijelo vino najbolje je iz vinarije Krstašica i to Sauvignon Blanc 2021, dok je najbolji roze “100 Žena 2022”, vinarije 100 Žena.

“Našli smo ovdje uzbudljiva vina koja su svjetska klasa. Stoga ćemo otići kućama s porukom odlične kvalitete koju smo našli ovdje na Balkanu, istočnoj i centralnoj Europi. Vino je za mene dijeljenje i ujedinjavanje ljudi. U ovoj regiji imate dugu tradiciju vina, ali ono što sam primijetila u zadnjih par godina je sve bolja kvaliteta.

Vino naprosto zbližava ljude. Jer ako želite dobro upoznati neku zemlju, samo sjednite za stol i popijte vino. Ono govori o vremenu, kulturi i povijesti ljudi koji su ga stvorili. Sve je to u čaši te magične tekućine,” rekla je predsjednica žirija Gilby, koja ima veliku strast prema vinima Balkana i koja je napustila karijeru znanstvenice kako bi se njima bavila.

Nakon četverodnevnog događanja, ono u čemu su se svi složili jest da je Wine Vision sajam vina na svjetskoj razini i nešto što je itekako potrebno regiji.

Novost na tržištu: votka s bijelim tartufima

Osim vina na sajmu su bila izložena i žestoka pića, pregršt rakija raznih proizvođača, ali i nešto potpuno novo i drugačije - votka s bijelim tartufima. Do nje je došlo sasvim slučajno i to od čovjeka koji je po zanimanju - nogometni menadžer. “Ideja je nastala u Dubaiju prije šest godina. Moj kum Nijemac koji tamo živi, izveo nas je van u Cavalli klub, gdje smo jeli fenomenalno meso preko kojeg je konobar narezao bijele tartufe, a pili smo Cavalli vodu. Tu mi se upalila lampica da nikada nisam probao piće s bijelim tartufom. Kad sam se vratio u Srbiju pozvao sam dva najbolja tehnologa za piće i počeli smo raditi s bijelim tartufima,” otkrio je Radoslav Gavrilović pokretač ideje i branda, koji je inače već desetljećima u svijetu nogometa, te mu je ovo prvi iskorak u drugačiju karijeru. “Krenuli smo doslovno prije mjesec i pol dana, te nismo htjeli izići na tržište s prezentacijom dok nije sve bilo gotovo, tako da je ovo ekskluziva. Naša votka “Rast” prodaje se u Dubaiju, Singaporeu i Miamiju. Sve ide preko distributera koji se bave premium pićima, a cijene po boci su 390, 490 i 590 eura, te se mogu naći ekskluzivno u restoranima,” rekao je Gavrilović, koji tartufe nabavlja u Istri i Italiji. Dodao je kako je štovatelj njegove votke s bijelim tartufima Leonardo di Caprio, koji ju je probao i oduševio se, te su mu napravili posebnu ljubičastu bocu. Svoju bocu, jer se isto tako oduševio, ima još jedan glumac: Jean- Claude Van Damme. Kao veliki obožavatelj votke, osobito ove od tartufa, dobio je bocu u - bijeloj boji.

Radoslav Gavrilović/Mitar Mitrović

Komentirajte prvi

New Report

Close