Tabaković: Tečaj dinara ostaje stabilan, inflacija neće iznad 5,5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

NBS očekuje povratak inflacije u ciljani raspon od tri plus-minus 1,5 posto tijekom drugog tromjesečja iduće godine, a krajem sljedeće godine pad na ciljanih tri posto.

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), izjavila je kako vjeruje da inflacija u ovoj godini neće premašiti projektiranih 5,5 posto, te da središnja banka jamči da će tečaj ostati stabilan tijekom cijele 2013. godine. Istaknula je da je od travnja do prosinca prošle godine inflacija porasla za 9,5 posto, od čega je udio poskupljenja hrane 6,6 posto.

Pitanje hrane
Poskupljenje hrane čini 38,8 posto ukupnog rasta cijena na tržištu. Kazala je da to pitanje treba riješiti poljoprivrednom politikom, jer ima mnogo monopola, mnogo posrednika, a nema robne razmjene.

Prema njezinim riječima, poskupljenje roba i usluga iz nadležnosti Vlade Srbije neće imati veći utjecaj na inflaciju, jer takvih poskupljenja nije bilo prošle godine. Najavljeno poskupljenje struje od 12 posto doprinijet će inflaciji sa samo 0,8 posto, rekla je.

“Ne može poskupjeti parking zbog poskupljenja struje “, naglasila je Tabaković i dodala kako netko ne može samo radi osobne koristi povećavati cijene pojedinih proizvoda.

Odgovarajući na pitanje hoće li NBS pomoći građanima koji ne mogu na vrijeme otplaćivati ​​kredite indeksirane u eurima i švicarskim francima, Tabaković je rekla da se na tome već radi i da je u pripremi prijedlog povjerenstvu za rješavanje problema tih dugova.

Ona je, međutim, naglasila da građani moraju shvatiti da su i sami odgovorni za svoje odluke kada se zadužuju kod banaka, tako da se dugovi moraju vraćati. Navela je da je “ukupna inflacija” u silaznoj putanji od travnja, a očekujemo da će do kraja ove godine pasti na osam posto.

“Očekujemo povratak inflacije u ciljani koridor od tri plus-minus 1,5 posto tijekom drugog tromjesečja iduće godine, a krajem sljedeće godine pad na ciljanih tri posto”, istaknula je Tabaković.

Projekcija NBS za privredni rast u ovoj godini je u rasponu od dva do tri odsto, rekla je ona. Tabaković je kazala da će gospodarski rast “biti potaknut neto izvozom i fiksnim investicijima, zahvaljujući povećanju profitabilnosti gospodarstva, visokim priljevima temeljem izravnih stranih ulaganja i državnih ulaganja u infrastrukturu”.

Od 2024. godine očekujemo ubrzanje rasta na raspon između 3,0 i 4,0 posto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4,0 posto godišnje, rekla je Tabaković.

Kako se navodi, rekla je da je u Srbiji tijekom svih izbornih ciklusa u prethodnom desetljeću “očuvana makroekonomska stabilnost koja je ranije bila osigurana, kao i dobro poslovno okruženje”.

Suradnja s MMF-om
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar financija Siniša Mali sastali su se protekloga tjedna s visokim predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tijekom

Godišnje skupštine MMF-a i Grupacije Svjetske banke (WB) u Marakešu, u Maroku. Tabaković i Mali razgovarali su sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a Boom Leejem i direktorom Sektora MMF-a za Europu Alfredom Camerom.

NBS je objavio da su visoki dužnosnici MMF-a “čestitali Srbiji na snažnoj provedbi programa dogovorenog s MMF-om, dobrom oporavku od prošlogodišnjeg energetskog šoka, snažnom rastu zaposlenosti, rekordnim deviznim rezervama i snažnom priljevu izravnih stranih ulaganja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close