Svjetske kompanije aktivno traže dobavljače iz Srbije i regije

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 04:14
Srpske i kompanije iz regije stranim kupcima mogu pružiti i tehnologiju, kao i brzinu i kvalitetu isporuke robe/PD

Konferencija InterConnect okupila 18 stranih kompanija koje su potencijalni kupci.

U Beogradu je održana “InterConnect” konferencija koja je na jednom mjestu okupila predstavnike 18 međunarodnih i više od 80 srpskih kompanija iz industrija metala, gume, plastike i strojarstva, s ciljem da srpske tvrtke ali i kompanije iz regije, postanu dio dobavljačkih lanaca velikih europskih i svjetskih kupaca.

InterConnect je organizirala Privredna komora Srbije i kompanija Convestenics, uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji financira USAID, a provodi ACDI/VOCA.

Praktično približavanje
“InterConnect konferencija, prerasla je u svojevrsnu platformu koja na najpraktičniji način približava srpske i kompanije iz regije Zapadnog Balkana europskom tržištu i uključuje ih u lance dobavljača”, izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije.

“Jako je važno da se Srbija i Zapadni Balkan predstave kao regija koji pruža odgovor na pitanje s kim ćemo surađivati i tko će biti dio naših lanaca dobavljača, koje su te pouzdane kompanije koje će na vrijeme i sa pravom cijenom moći isporučiti opremu i dijelove za velike kupce, prije svega za europske kupce ali i globalno”, izjavio je Vesović.

200

B2B sastanaka održano je na marginama konferencije InterConnect

Prema njegovim riječima, srpske i kompanije iz regije, pored tradicije i iskustva koje imaju, stranim kupcima mogu pružiti i tehnologiju, kao i brzinu i kvalitetu isporuke robe.

“Na ovaj način želimo približiti i spustiti na konkretan teren poslovnih odnosa ono što je u ovom trenutku najvažnije, a to je da nađemo pravo mjesto za srpsku i regionalnu privredu u okviru europske ekonomije”, poručio je Vesović.

Christopher Hill, veleposlanik SAD-a u Srbiji izjavio je kako InterConnect konferencija daje mogućnost povezivanja srpskih kompanija iz sektora strojarstva i opreme s kompanijama iz Europe koje su zainteresirane da kupe srpske proizvode.

“Činjenica je da će Srbija biti dio Europske unije, a pripreme za to nisu samo političke, već moraju biti i ekonomske. I ovdje se ne radi o politici, već o činjenici da kompanije u svijetu žele skratiti svoje lance opskrbe i da sve što im je potrebno za proizvodnju nabave sa bližih destinacija.

Srbija ima bogatu tradiciju strojarske industrije i ova inicijativa treba informirati inozemne kompanije o ponudi Srbije u tom sektoru. Najvažniji posao američke ambasade u Beogradu i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) je da pomognemo Srbiji da postane dio EU”, istakao je Hill.

Novi poslovi
Zakazano je više od 200 B2B sastanaka sa 85 kompanija iz Srbije i regije. Uwe Ackermann, potpredsjednik Sektora za nabavu kompanije PUREM (Njemačka), navodi da su kao kompanija prisutni po drugi put na InterConnectu.

“Forum je izuzetna prilika da održimo ranije ostvarene kontakte i stvorimo nove s kompanijama i dobavljačima, i prilika da proširimo našu suradnju na druge dobavljače i ostvarimo još bolju suradnju u Srbiji,” izjavio je ovaj poduzetnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close