Svjetska banka: Srbiji zajam za razvoj tržišta kapitala

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Korporativne obveznice mogu postati atraktivan alternativni izvor dugoročnog financiranja za postizanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je zajam u iznosu od 27,7 milijuna eura ili 30 milijuna dolara za podršku Srbiji za produbljivanje i daljnji razvoj tržišta kapitala kroz projekt “Poticanje dugoročnog financiranja kroz razvoj tržišta kapitala”, priopćeno je iz Svjetske banke.

“Diverzificirani izvori i instrumenti financiranja, zajedno s produbljenim financijskim sektorom, od ključne su važnosti za dugoročni, održivi gospodarski rast Srbije”, rekao je direktor Ureda Svjetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da će ovaj zajam pomoći Vladi Srbije u provedbi Strategije razvoja tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i poticanje pravnih osoba na izdavanje obveznica, uključujući zelene i tematske obveznice.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućuju, kako se navodi, diverzifikaciju izvora financiranja kako gospodarstvo ne bi ovisilo samo o bankarskom sektoru, čime se neizravno jača otpornost gospodarstva tijekom fluktuacija kreditnih ciklusa.

Osim toga, korporativne obveznice mogu postati atraktivan alternativni izvor dugoročnog financiranja za postizanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

Od toga bi, smatraju analitičari, svakako koristi imala i država i građani jer su kamate na tržištu obveznica na kome trguju, uglavnom profesionalni investitori, od prošle godine naglo porasle, a banke koje su superiornije u odnosu na njene klijente sporije ih povećavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close