Sve više virtualnih švercera, tržišni inspektori u 266 nadzora

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) aktivno radi na evidentiranju virtualnih švercera.

Tržišni inspektori su u suradnji s tužilaštvom i Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine u Srbiji oduzeli 784.708 komada različitih proizvoda u ilegalnoj trgovini na internetu. Najviše se virtualno švercaju duhanski proizvodi, suplementi za prehranu, lijekovi, medicinska pomagala, kao i krivotvorena roba poput odjeće, obuće, kozmetike, alata, kućne kemije i igračaka. Na ovaj način oštećeni su i potrošači i država za milijune dinara neplaćenog poreza svakog mjeseca. Pandemija je utjecala da se trgovina preko interneta uveća za više od 300 posto što se odrazilo i na porast šverca, izvijestio je portal novosti.rs.

“Ove godine je 266 prijava ispunilo pretpostavke za inspekcijski nadzor s ciljem suzbijanja sive ekonomije na internetu. Prošle je godine bilo sto takvih prijava”, kažu u Tržišnoj inspekciji.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) aktivno radi na evidentiranju virtualnih švercera. Na svojoj stranici redovito ažuriraju listu trgovaca za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonom i da na crno prodaju robu putem Facebooka i Instagrama.

“Evidentirali smo oko 400 profila za koje imamo dokaze da nelegalno trguju i to smo dostavili nadležnom Ministarstvu. Bilo bi dobro da tržišna inspekcija informacije o pokrenutim postupcima ili sankcioniranim trgovcima objavi. Oštećeni potrošači na temelju toga mogli bi pokrenuti kaznene ili prekršajne postupke”, izjavio je Marko Dragić, pravni savjetnik u NOPS-a.

Prodavači koji trguju putem interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mjestu naznače poslovno ime, adresu sjedišta, kontakt-podatke, matični i PIB broj, kao i detaljne podatke o cijeni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave.

Komentirajte prvi

New Report

Close