Sve veći interes za proizvodnju vina u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 17. veljača 2023. u 07:02
Službeni podaci pokazuju da je u Srbiji registrirano više od 400 vinarija/Shutterstock

Ministarstvo pomaže i nabavku novih strojeva i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcioniranja udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog podrijetla i osiguranje nasada i rasadnika.

Ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković izjavila je, prilikom posjete vinariji “Cilić” u Lozoviku kod Jagodine, da je broj registriranih vinarija u Srbiji povećan za 58 posto u prethodnih nekoliko godina i da ih trenutno ima 466.

Tanasković je istakla da su u proizvodnoj 2021/22. godini vinarije prijavile proizvodnju od oko 29,5 milijuna litara vina, što je za 32 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a da je od 2019. do 2022. podignuto 953 hektara novih vinograda.

Podsjetila je na to da ministarstvo izdvaja značajna sredstva za poticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina, koji se odnose na podizanje višegodišnjih proizvodnih nasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i certifikaciju i selekciju vinove loze.

Također, Ministarstvo pomaže i nabavku novih strojeva i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcioniranja udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog podrijetla i osiguranje nasada i rasadnika, a značajna sredstva se osiguravaju i iz IPARD  programa.

Službeni podaci pokazuju da je u Srbiji registrirano više od 400 vinarija, a prema podacima PKS godišnje se proizvede 30 milijuna litara vina.

Iz godine u godinu širom Srbije raste broj vinograda, a pod vinovom lozom je više od 20.000 hektara površina. Razvoju vinarstva doprinose pogodna klima i dobar geografski položaj, ali i sve veći poticaji države. 

Komentirajte prvi

New Report

Close