Sve šaltere javne uprave treba smjestiti u mobitel

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2022. u 11:39
eDostava kanal za dvosmjernu komunikaciju države i građana i razmjenu dokumenata/Shutterstock

Kvalitetna eUprava podrazumijevala bi i dvosmjernu komunikaciju države i građana koji bi putem eDostave dobivali tražene dokumente.

Jačanje informacijske sigurnosti i zaštite podataka građana, razvoj digitalne infrastrukture koja će podržati širenje elektronske uprave u Srbiji, kao i popularizacija i veće korištenje elektronskih usluga, bit će prioriteti saveza za eUpravu u sljedeće dvije godine, najavio je novi saziv tog radnog tijela Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), piše portal danas.rs.

To bi, između ostalog, značilo da svi “šalteri” javne uprave budu dostupni na jednoj aplikaciji eUprave na mobilnim telefonima i da je dovoljno jednom se ulogirati kako bi se pristupilo svakom od njih.

Također, kvalitetna eUprava podrazumijevala bi i dvosmjernu komunikaciju države i građana koji bi putem eDostave dobivali tražene dokumente, ali da na isti način digitalne dokumente mogu i slati državnim i lokalnim organima.

“Kada je riječ o informacijskoj sigurnosti potrebno je unaprijediti zakonski okvir, jačati kapacitete državnih i lokalnih organa, kao i privrede koja upravlja informacijskim sustavima te ih povezati kako bismo imali jedan tim spreman za obranu od cyber napada.

Također, potrebno je da razvijamo ultra brzu komunikacijsku mrežu, cloud, AI i IoT infrastrukturu koja će osigurati podatke neophodne za stvaranje nove ekonomske vrijednosti, ali i omogućimo da se postojeća infrastruktura, posebno u javnoj vlasništvu, kao što je ona MUP-a, EPS-a ili Željeznica adekvatno koristi i bude dostupna svim operaterima pod istim uvjetima”, istaknula je Dragana Ilić, nova predsjednica saveza i direktorica korporativnih poslova u kompaniji CETIN.

Novi v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović najavio je poboljšanja i naglasio da građani odlično prihvaćaju elektronske usluge koje im pruža eUprava.

Komentirajte prvi

New Report

Close