Sve manje građana Srbije zainteresirano za traženje posla u inozemstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prošle godine samo 11 posto ispitanika izjavilo je da su odlučni raditi izvan zemlje.

U Srbiji posljednjih godina opada volja za radom u inozemstvu, pokazala je analiza koju je beogradski Infostud proveo u suradnji s The Networkom (globalno udruženje portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group.

U 2018. godini 20 posto ispitanika izrazilo je spremnost za rad u inozemstvu, ta je brojka pala na 15 posto u 2020., a prošle godine samo 11 posto ispitanika izjavilo je da su odlučni raditi izvan zemlje.

U anketi je sudjelovalo 3.439 ispitanika iz Srbije, među kojima je više od 50 posto stalno zaposlenih, 20 posto nezaposlenih, a 17 posto studenata.

Razlozi za odlazak iz Srbije

Razlozi odlaska iz Srbije su različiti, ali većina ispitanika, njih 83 posto, kao primarni motiv ističe financijske i ekonomske čimbenike.

Najtraženiji poslovi
Veliko online istraživanje “Decoding Global Talent 2024.” provedeno je od listopada do prosinca 2023. godine u kojem je sudjelovalo više od 150.000 ispitanika iz čak 188 zemalja svijeta, piše Nova ekonomija.

Istraživanje jasno pokazuje da su ispitanici iz Srbije najviše zainteresirani za “pecanje” u nekoliko područja, uključujući: zelene poslove i održivost, digitalizaciju, znanost o podacima i umjetnu inteligenciju, zanatske poslove, fizičke i fizičke poslove, kao i inženjerska i tehnička zanimanja.

Građani Srbije posebno žele raditi u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Također, što se zemalja iz regije tiče, Slovenija se ističe kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje radnika iz Srbije.

Što se tiče očekivanja od stranih poslodavaca, izdvajaju se: smještaj, podrška oko papirologije, viza i pravna pitanja, kao i organiziranje jezične obuke i financijskih savjeta.

Što se tiče planiranja trajanja boravka, ispitanici iz Srbije imaju različite preferencije. Primjerice, njih 36 posto planira dugoročni boravak, dok je 28 posto neodlučno. Također, ima onih koji preferiraju srednjoročni (17 posto), kratkoročni (11 posto) ili privremeni boravak (osam posto).

Razlozi odlaska iz Srbije su različiti, ali većina ispitanika, njih 83 posto, kao primarni motiv ističe financijske i ekonomske čimbenike. Također, 70 posto kao ključni razlog navodi bolju kvalitetu života.

Za ponudu konkretnog posla odlučuje se 55 posto ispitanika, a 53 posto istaknulo je bolji socijalni sustav i zdravstveno osiguranje. Osim toga, 40 posto ispitanika kao razlog za odlazak iz zemlje vidi bolje prilike za karijeru.

S druge strane, razlozi ostanka u Srbiji su nemogućnost napuštanja članova obitelji ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nepoznavanje stranih jezika.

Globalni rezultati
Analiza podataka iz cjelokupnog istraživanja pokazuje da je London i dalje najatraktivniji grad za preseljenje zbog posla, što se dijelom može zahvaliti engleskom jeziku i iznimnoj globalnoj poslovnoj mreži koju nudi.

Amsterdam je na drugom mjestu, a slijedi ga Dubai. Također, uočeno je da svaki četvrti ispitanik aktivno razmatra mogućnosti zapošljavanja u inozemstvu.

Podaci o spremnosti ispitanika da se zbog posla presele u inozemstvo uvelike su se mijenjali tijekom godina. Dok je 2018. godine ukupna spremnost na napuštanje zemlje i preseljenje u drugu zemlju iznosila čak 78 posto, 2020. godine ta je brojka pala na 66 posto.

No, prema posljednjim podacima iz 2023. godine, ostala je visoka razina spremnosti od 63 posto.

Globalno gledano, Srbija je ove godine na 106. mjestu po atraktivnosti zemalja, dok je Beograd kao glavni grad na 101. mjestu. Zanimljivo je i da najveći broj ljudi koji bi razmišljali o preseljenju u Srbiju zbog posla dolazi iz regije, iz zemalja poput Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close