Sunoko ove godine prerađuje 1,8 milijuna tona šećerne repe

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Paljenju peći u šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici tradicionalno su prisustvovali svi zaposleni, a prijem šećerne repe u ovim tvornicama već je počeo.

Kompanija Sunoko, članica MK Group, započela je novu kampanju prerade šećerne repe. Ove godine očekuje se prerada 1,8 milijuna tona šećerne repe i proizvodnja više od 260.000 tona šećera u tri prerađivačka centra. Paljenju peći u šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici tradicionalno su prisustvovali svi zaposleni, a prijem šećerne repe u ovim tvornicama već je počeo.

“S proizvodnjom od 260.000 tona šećera koja se planira u ovogodišnjoj kampanji, Sunoko će podmiriti potrebe tržišta Srbije, ali će se razvijati i kao neto izvoznik u široj regiji, što je dio poslovne strategije naše kompanije. Usporedbe radi, prošle godine Sunoko je proizveo 144.000 tona šećera, kao posljedica smanjenih površina pod ovom kulturom i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Ovogodišnja planirana proizvodnja omogućit će nam da naš šećer plasiramo u okolne zemlje regije i tržište zapadne Europe. Posebno smo zadovoljni što je kraljica polja zauzela znatno veću površinu u odnosu na prethodnu kampanju. Ovaj pozitivan trend dugujemo, između ostalog, mjerama Vlade Republike Srbije, i stimulacijama i podršci koje Sunoko osigurava proizvođačima šećerne repe”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

U Srbiji je ove godine šećerna repa zasijana na ukupno 42.000 hektara od čega će Sunokove šećerane preraditi sirovinu sa oko 29.000 hektara. Kraljica polja, kako je često nazivaju, na pretežnom dijelu površina se nalazi u dobroj kondiciji zahvaljujući dobro primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, unatoč s nestabilnim vremenskim prilikama.

Promjena vremena sa zahlađenjem ima pozitivan utjecaj na zdravstveno stanje šećerne repe, a usjevi ove kulture ulaze u tehnološku zrelost i prema svim parametrima šećerna repa je spremna za preradu.

unoko je već izašao s uvjetima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu. Uz ponuđenu cijenu od 47 eura po toni čiste šećerne repe, kompanija će proizvođačima osigurati bonus na ostvarenu digestiju koja je veća od digestije Sunoka, polovinu gratis sjemena, kao i avans od 600 eura po hektaru za potpisivanje ugovora do 1. prosinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close