Suncokret elektrana i robot koji toči rakiju na sajmu tehnike

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2022. u 08:15
www.sajamtehnike.rs

Novitete s fokusom na energetsku učinkovitost kao i mnoštvo drugih inovacija u Beogradu predstavilo 500-tinjak izlagača iz Srbije, regije i svijeta.

Četvrta industrijska revolucija i trenutna situacija u pogledu energetske učinkovitosti bili su u fokusu 64. Međunarodnog sajma tehnologije u Beogradu na kojem je krajem svibnja svoje novitete predstavilo 500-tinjak izlagača iz Srbije, regije i svijeta. Kako navodi eKapija u svojem izvješću sa sajma, tvornica sirovina i aparata Feman iz Jagodine na svakom se sajmu predstavljala s novim proizvodom.

Upravljanje rasvjetom
Kako ističe Miodrag Nikolić, direktor i vlasnik tvrtke, Feman je na prethodnom sajmu, koji je bio prije korone, predstavio prvi srpski punjač za električne automobile, a ove godine izložio je i prvu srpsku solarnu elektranu Suncokret.

Ova solarna elektrana je specifična po tome što ima solarne panele koji prate sunce tijekom cijelog dana i rotiraju se kako se sunce kreće, zbog čega se i zove elektrana Suncokret. Snaga joj je do 7,5 kilovata. Može koristiti 100 posto sunčevu svjetlost i infracrvene zrake tijekom dana, kaže Nikolić.

“Preporučujem svima koji imaju financijska sredstva da kupe solarnu elektranu. Mogu je postaviti na krov i isplatit će se za 3 do 5 godina.

Jednom kupljena, može se koristiti 50 godina i dobiva se besplatna struja čiji višak može ići u elektroenergetsku mrežu, pa Elektroprivreda Srbije (EPS) na neki način otplaćuje višak električne energije koju svaka kuća proizvede”, pojašnjava Miodrag Nikolić za eKapija.

Direktor Schrack Technik Srbije Miloš Arsenijević predstavio je proizvode ove austrijske tvrtke koja posluje u 14 zemalja Europe i bavi se opremom za električne proizvode, niskonaponskom opremom i opremom za komunikacijske tehnologije.

“Posjedujemo kompletnu pasivnu opremu, kako optičku tako i bakrenu infrastrukturu, pa u tom dijelu smatramo da smo lideri na ovom tržištu. Na sajmu smo predstavili kompletan asortiman naše opreme, a izložili smo i neke nove tehnologije”, kaže Arsenijević.

Pojašnjava da je riječ o novoj tehnologiji upravljanja rasvjetom, koja može uključivati upravljanje rasvjetom u poslovnim objektima, halama ili proizvodnim pogonima.

“Sustav elektromobilnosti, odnosno sustav upravljanja koji smo predstavili na ovom sajmu, omogućuje upravljanje punionicama za električne automobile. Također se može kontrolirati vanjskom rasvjetom”, napominje Arsenijević.

Sustavi za etiketiranje
Tvrtka Elmed iz vojvođanskog Temerina predstavila je svoj standardni asortiman proizvoda integralnih rješenja za kodiranje, označavanje i kontrolu proizvoda. Također, predstavili su određene novitete i mogućnosti iz proizvodnje opreme i sustava označavanja, automatizacije u proizvodnji kao i nove mogućnosti u proizvodnji samoljepljivih naljepnica u boji.

Među ovogodišnjim novitetima je Universal Collaborative Robot, čiji je distributer za regiju ova tvrtka već dvije godine.

“Prvi put smo na Sajmu tehnologije predstavili dva robota iz e-Serije kolaborativnih robota ove tvrtke. UR3e je programiran u samom Coding Zoneu kao točionik za rakiju, a drugi veći robot je UR10e programiran za aplikaciju ‘Pick & Place’, kao i mogućnost paletizacije”, ističu u Elmedu.

Prošle i ove godine su na tržište doveli i jedinstvene sustave za etiketiranje koji su postali dio njihove standardne ponude. Dodaju da u bliskoj budućnosti očekuju poluserijsku proizvodnju ovakvih sustava koji donose brojne mogućnosti u tisku premium etiketa za destilerijsku, kozmetičku te industriju vina.

Komentirajte prvi

New Report

Close