Struja za srpske poduzetnike trebala bi pojeftiniti od 1. svibnja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Elektroprivreda Srbije (EPS) je cijenu struje za gospodarstvo dogovarala ovisno o tržišnim cijenama, a da je taj način promijenjen zbog energetske krize, kada su cijene višestruko skočile.

Električna energija za komercijalnu opskrbu u Srbiji, odnosno za gospodarstvo, od 1. svibnja trebala bi pojeftiniti za oko 25 posto jer su cijene te energije na tržištu pale, rekao je energetski stručnjak Željko Marković.

On je agenciji Beta kazao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cijenu struje za gospodarstvo dogovarala ovisno o tržišnim cijenama, a da je taj način promijenjen zbog energetske krize, kada su cijene višestruko skočile.

– Cijene komercijalne ponude su slobodne i formiraju se na temelju ponude i potražnje. Budući da su cijene na tržištu pale i sada su u prosjeku oko 90 eura po megavat satu (MWh), a gospodarstvo plaća 120 eura po MWh, očekujem da će cijena pasti oko 25 posto – rekao je Marković.

Vršitelj dužnosti direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da EPS, zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike, intenzivno radi na promjeni metodologije po kojoj će se od 1. svibnja formirati cijena električne energije za gospodarstvo, kako bi se prati cijene na tržištu i “sigurno je da će padati”.

Komentirajte prvi

New Report

Close