Stručnjaci se slažu s Drakulićem: Korupcija čini pet posto srpskog BDP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Problem je što država ne sankcionira korupciju, a ne zna se točno u kojem je ukupno postotku prisutna i koliko točno utječe na društveni bruto proizvod.

Korupcija je već desetljećima rak-rana srpskog društva. Ušla je u sve pore društva, pa je ona postala opći društveni fenomen. Sada su o njoj počeli otvoreno govoriti i oni koji ranije nisu bili toliko glasni – najveći poduzetnici Srbije.

Izjava Zorana Drakulića, predsjednika Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, da korupcija u Srbiji čini gotovo pet posto društvenog bruto proizvoda, naišla je na podršku i odobravanje domaće stručne javnosti.

Visok udjel
Ekonomist Milan R. Kovačević za Danas kaže da je udjel korupcije u društvenom bruto proizvodu Srbije nekada veći od onog koji navodi Drakulić, a nekada je i manji.

“ Taj postotak nije svake godine isti, ali se svakako može reći da je visok. Problem je što država ne sankcionira korupciju, a ne zna se točno u kojem je ukupno postotku prisutna i koliko točno utječe na društveni bruto proizvod. No, jasno je da je to u Srbiji sveprisutno i da ga vlast potiče”, navodi naš sugovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da se slaže s ocjenom predsjednika Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”.

“Smatram da je točna izjava Zorana Drakulića da korupcija u Srbiji čini gotovo pet posto društvenog bruto proizvoda. Tu se apsolutno slažem s njim i mislim da je njegova računica dobra. Do korupcije dolazi kada javno poduzeće ili lokalna samouprava za određeni posao ili uslugu plaćaju više od tržišne vrijednosti.

To rezultira time da tvrtke za uslugu ili drugu aktivnost koju su obavile naplaćuju veći iznos nego što je posao vrijedan. Odnosno, oni to prikazuju kao svoj poslovni rezultat, što dovodi i do povećanja društvenog bruto proizvoda. Time se zapravo javnost dovodi u zabludu jer umjesto da rast gospodarskih aktivnosti utječe na razinu društvenog bruto proizvoda, segment koji na to utječe je zapravo korupcija”, naglašava Pavlović.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, kaže da je korupcija u Srbiji zaista velika i da se sa sigurnošću može reći da računica Zorana Drakulića nije daleko od istine.

“Naime, poznato je da poduzetnici u Srbiji koji podmićuju vlasti puno lakše dolaze do dozvola i potrebne dokumentacije nego oni koji ne pribjegavaju korupciji. Poznato je i da je korupcija u našoj zemlji prisutna u javnoj nabavi, poslovanju javnih poduzeća kao i u lokalnoj samoupravi. Važno je naglasiti da bismo puno lakše došli do podataka o tome koliko korupcija sudjeluje u društvenom bruto proizvodu kada bismo točno znali u kojem je postotku zastupljena u našem društvu”, zaključuje Rajić.

Javni sektor
Podsjetimo, Srbija je pala za pet mjesta na listi percepcije korupcije u javnom sektoru koju je nedavno objavio Transparency International.

Srbija se u izvještaju ove međunarodne organizacije za 2022. godinu nalazi na 101. mjestu među 180 zemalja svijeta, što je najlošiji rezultat u posljednjih jedanaest godina.

Prvo mjesto izvan prvih sto dijeli Srbija s Albanijom, a od zemalja zapadnog Balkana lošije kotira jedino Bosna i Hercegovina na 110. mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close