Strickland Metals tražit će zlato na planini Rogozna

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 05:14
Foto: SHUTTERSTOCK

Australski div utrošio je 37 milijuna dolara na kupnju projekta koji ima ogroman potencijal.

Strickland Metals ušao je u “unosnu srpsku igru zlata” nakon što je potrošio 37 milijuna dolara za kupnju projekta Rogozna, koji se može pohvaliti ogromnim resursima od 5,44 milijuna unci ekvivalenta zlata (oko 170 tona), izvijestili su australski mediji.

Australski div Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineraliziranih sustava “svjetske klase” s fokusom na zlato i bakar.

Odličan potencijal
Prema pisanju medija koje prenosi ekapija, za projekt zlata Rogozna Strickland Metals je već potpisao obvezujući kupoprodajni ugovor s ISIHC Ltd, podružnicom Ibaera Capital Fund LP. Ugovor podrazumijeva preuzimanje cjelokupnog kapitala tvrtke Betoota Holdings Ltd, vlasnika Zlatne Reke Resources, koja je vlasnik projekta Rogozna.

Kvalitetnije od Bora

Udjel metala u rudi se kreće od 1,2 do 1,6%, što je bolje nego u Boru. Priča o Rogozni kao bogatom nalazištu zlata intenzivirala se 2018.

Prema pisanju medija, projekt Rogozna nalazi se u globalno važnom metalogenom pojasu Tetijan u Srbiji i ima odličan potencijal da preraste u jedno od najvećih nerazrađenih nalazišta zlata na svijetu.

Projekt uključuje četiri istražne dozvole koje pokrivaju približno 184 četvorna kilometra u rudarskom bazenu Trepča u južnoj Srbiji.

Mineralni resursi također uključuju 214.000 tona bakra i 364.000 tona cinka, te imaju dodatni značajan istraživački potencijal i mogućnosti proširenja resursa koje tek treba istražiti, uključujući vrlo jak potencijal za značajnu mineralizaciju porfirskog bakra i zlata.

“Drago nam je što možemo najaviti kupnju velikog projekta Rogozna, ekvivalentnog 5,44 milijuna unci zlata – rekao je izvršni direktor australske tvrtke Andrew Bray.

Dodao je da Strickland Metals ima iznimno jaku novčanu poziciju za tvrtku koja se bavi istraživanjem i da Rogozna predstavlja savršenu priliku za isporuku značajne dodatne vrijednosti za dioničare Stricklanda.

Ukupni trošak akvizicije od oko 37 milijuna dolara bit će završen prvenstveno kroz emisiju dionica kompanije s rokom escrowa od 18 mjeseci, a prvi dio od 750.000 dolara kupoprodajne cijene već je plaćen.

Po završetku akvizicije kupoprodajni ugovor omogućit će izdavanje nešto manje od 380 milijuna dionica po cijeni od 9 centi po dionici.

5,44

milijuna unci ekvivalenta zlata “skriva” lokacija na jugozapadju Srbije

“Projekt vidimo kao ponudu goleme poluge za brzo poboljšanje okruženja cijena zlata”, rekao je Bray. Po završetku akvizicije, Strickland namjerava odmah započeti istražna bušenja u svakom od četiri definirana ležišta, usredotočujući se na zone visoke mineralizacije i nova otkrića.

Kampanja dijamantnog bušenja od 60.000 metara provodi se do kraja 2025. godine, a tvrtka namjerava koristiti najmanje tri dijamantne bušilice, s bušenjem primarnih ciljeva na lokacijama Šanac, Medenovac, Gradina i Bakarni kanjon.

“Projekt ima potencijal prerasti u jedno od najvećih nerazrađenih nalazišta zlata na globalnoj razini (sa značajnim udjelom bakra i cinka) – rekao je Bray.

“Nevjerojatna prednost koju Rogozna nudi iz već impresivne baze je nešto što je prilično rijetko u ovoj industriji – potencijal za značajnu mineralizaciju porfirnog bakra i zlata izvan glavnih perspektivnih područja mogao bi biti veliki bonus”, dodao je.

Prednosti Srbije
Prema njegovim riječima, Srbija je dobro uređena zemlja s kvalitetnim rudarskim zakonodavstvom i trenutno je drugi najveći proizvođač bakra u Europi.

“Osim toga, veliki broj svjetskih kompanija ima značajne projekte u Srbiji, uključujući BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Zijin Mining, Kinross Gold i Dundee Precious Metals – dodao je Bray.

Srpski mediji su još 2009. objavili da stručnjaci nekoliko stranih kompanija tvrdili da cijela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close