Strancima lani više od 50.000 radnih dozvola u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2024. u 05:10
Foto: Shutterstock

Ne postoji službena evidencija o tome koje poslove najčešće obavljaju strani državljani.

Već je neko vrijeme primjetan trend dolaska sve većeg broja stranih radnika u Srbiju. Ponajprije, radi se o Rusima koji u Srbiji često osnivaju vlastite tvrtke u kojima su zaposleni.

Savez samostalnih sindikata Srbije objavio je na svom portalu da je u 2023. godini izdano više od 50.000 radnih dozvola stranim radnicima, među kojima je najviše radnika iz Rusije.

Prema podacima srpskog Ministarstva rada, zapošljavanja, branitelja i socijalne skrbi, od 1. siječnja do 20. prosinca 2023. izdano je ukupno 50.397 radnih dozvola strancima.

Kakve tvrtke osnivaju Rusi?

Uglavnom se radi o nespecijaliziranoj trgovini na veliko, računalnom programiranju i savjetodavnim djelatnostima.

Rusi prednjače
Najviše dozvola izdano je državljanima Rusije – 19.645 radnika, od čega 5.375 žena, 10.198 (1.071 žena) iz Kine, 4.946 (132 žene) iz Turske, 4.914 (59 žena) iz Indije i 1.074 (243 žene) iz Nepala..

Ne postoji službena evidencija o tome koje poslove najčešće obavljaju strani državljani u Srbiji, ali se pretpostavlja da ih je najveći broj angažiran na gradilištima, plantažama voća i povrća, u kioscima zdrave hrane, te vozačima autobusa i drugim poslovima., navode iz Udruge.

U Srbiju u posljednjem razdoblju stiže novi val Rusa, piše u jednoj od grupa na društvenim mrežama. Navodno se neki novi Rusi raspituju za smještaj i posao u Srbiji, uglavnom iz ratom pogođenog Izraela.

Jasno je da su ove priče točne, odnosno da pojedine tvrtke sele svoje poslove i da im je Srbija jedna od top destinacija. No, prema pisanju “Blic Biznisa”, nemali je broj onih koji su počeli otvarati restorane, pa ne čudi što su jelovnici odavno na ruskom u središtu glavnog grada. Osim ugostiteljskih objekata, otvaraju i restorani brze hrane i prodaju hamburgera.

2000

tvrtki osnovali su ruski državljani u Srbiji

O interesu Rusa za život i rad u Srbiji dovoljno govori podatak da su Rusi u Srbiji otvorili više od 2000 tvrtki.

Potvrđuju to najnoviji podaci Agencije za privredne registre (APR). Kako je za “Blic Biznis” rečeno iz APR-a, na današnji dan u Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, trenutno je aktivno 2.129 privrednih društava čiji su osnivači ili vlasnici udjela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Od tog broja ne postoje evidencije o konkretnim ulaganjima, ali sudeći prema registriranim djelatnostima, najveći broj tvrtki ima registriranu pretežnu djelatnost.

Uglavnom se radi, kako je rečeno iz APR-a, o nespecijaliziranoj trgovini na veliko, računalnom programiranju i savjetodavnim djelatnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Jednostavna procedura
Zatim, tu su konzultantske djelatnosti iz područja informatike, restorana i mobilnih ugostiteljskih objekata…

Strance, a posebno Ruse, privlači i jednostavna procedurta osnivanja poduzeća u Srbiji. Podsjetimo, a kako je Blic Biznisu potvrđeno u APR-u, u Srbiji je postupak registracije poslovnih subjekata isti za domaća i strana fizička i pravna lica. Agenti za nekretnine kažu da je za bogatije ruske i ukrajinske IT stručnjake glavni grad Srbije postao privlačno mjesto za život.

Što se tiče leasinga, tu je došlo do velikog porasta potražnje jer je sve više europskih tvrtki koje su radile u Rusiji svoje zaposlenike raspoređivalo o Srbiji No, njihovi podaci ne pokazuju da je ovaj mjesec povećana potražnja za ovom vrstom usluge. Barem ne još.

Komentirajte prvi

New Report

Close