Strana ulaganja u Srbiju iznad 4,5 milijarde eura; trećina iz Kine

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

S obzirom na to da je trend rasta Kine veći nego u EU-u ili SAD-u, strana ulaganja iz te zemlje neće usporavati.

Vrijednost izravnih stranih ulaganja koja su prošle godine stigla u Srbiju dosegnula je 4,52 milijarde eura, što je povećanje od dva posto u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Gotovo trećina svih izravnih stranih ulaganja došla je iz Kine, koja je i prošle godine zauzela prvo mjesto po veličini ulaznog kapitala.

Njemačka važna za izvoz
Na drugom mjestu je Nizozemska sa 738,3 milijuna eura, a na trećem Velika Britanija sa 383,2 milijuna eura.

Domaće investicije mršave

Svakako ne treba izgubiti iz vida da veće stope rasta u Srbiji mogu i moraju doći iz većih domaćih privatnih investicija, a one su izuzetno niske.

Na četvrtom mjestu je Austrija sa 308,1 milijun eura, a na petom Njemačka sa 178,9 milijuna eura. Njemačka je i dalje jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije.

Tako je prošle godine robni izvoz u Njemačku s preko 4,3 milijarde eura vrijedio gotovo koliko i sva FDI te godine, dok je uvoz iz iste zemlje lani bio čak i veći – oko 4,8 milijardi eura.

Šesta po redu na listi zemalja iz kojih dolazi najviše stranih izravnih ulaganja je Rusija sa 162,4 milijuna eura. Ekonomist Dejan Šoškić rekao je za Novu ekonomiju da su FDI korisna komponenta koja može podržati gospodarsku aktivnost u zemlji i pomoći u pokrivanju deficita na tekućem računu platne bilance.

No, kako je naglasio, ne treba zaboraviti da je potrebno detaljnije analizirati FDI, odnosno uočiti dolaze li ona u napredna gospodarska područja (gdje su visoke dodane vrijednosti i gdje se nude visoke plaće našim građanima).

“Bitna je i komponenta ekoloških posljedica stranih ulaganja, jer se šteta za okoliš često ne uzima u obzir u analizi korisnosti izravnih stranih ulaganja, a trebala bi biti, jer značajno utječe na kvalitetu života u našoj zemlji. Svakako ne treba izgubiti iz vida da veće stope rasta u Srbiji mogu i moraju doći iz većih domaćih privatnih investicija, a one su kod nas izuzetno niske i svojom niskom razinom predstavljaju bitnu kočnicu ubrzanja privrednog rasta”, rekao je Šoškić.

4,3

milijarde eura vrijedio je prošlogodišnji srpski izvoz u Njemačku

Na pitanje hoće li u budućnosti biti još više izravnih stranih ulaganja iz Kine ili će se taj trend rasta u narednom razdoblju početi smanjivati, kazao je kako misli da se taj trend neće smanjivati.

“U smislu pariteta kupovne moći, Kina je najveće svjetsko gospodarstvo i prirodno je da takva zemlja ostvaruje značajna FDI širom svijeta. S obzirom na to da je trend rasta kineskog gospodarstva znatno veći nego u EU-u ili SAD-u, očekujem da se izravna strana ulaganja iz te zemlje u narednom razdoblju neće usporavati”, rekao je Šoškić.

Nakon Slovenije, Cipra i Mađarske, 10. zemlja stranih ulagača je Japan s 95,6 milijuna eura, a SAD su na 16. i Kanada na 20. mjestu.

Iako su Nizozemska i Velika Britanija na visokom drugom i trećem mjestu, ne treba zaboraviti da njihovi prekomorski teritoriji spadaju u offshore zonu.

Kada je riječ o dolasku stranih investitora u zemlju, Dejan Šoškić je rekao da je interes zemalja koje dolaze u Srbiju profit, ali osim toga, interes može biti i pristup regionalnom europskom tržištu kao i pristup tržištima s kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini.

Ubrzanje rasta
“Srbija mora pažljivo čuvati otvorenost svojih trgovinskih kanala s drugim zemljama, kako radi privlačenja stranih ulaganja, tako i šire, radi stvaranja najpovoljnijih uvjeta za ubrzanje gospodarskog rasta i izlazak iz siromaštva”, istaknuo je Šoškić.

Nedavno je indeks koji je objavio Economist intelligence unit (EIU) pokazao da su Singapur, Danska i Sjedinjene Američke Države tri zemlje s najbolje ocijenjenim poslovnim okruženjem u sljedećih pet godina.

No, Srbija je na toj listi bila u “top deset” po brzini poboljšanja poslovnog okruženja, pa je sada na 52. mjestu u svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close