Što više arbitraža u Srbiji – ušteda vremena i novca

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2022. u 08:00
Pitanje je tko predlaže arbitre i kako ih se bira/Shutterstock

Kako je istaknuto na skupu, samo ove godine na kazne i penale u budžetu Srbije je predviđeno 280 milijuna eura.

Srbija je u posljednjih deset godina iz budžeta isplatila oko milijardu eura za kazne i penale, što je dva i po puta više od ukupnog troška gradnje četiri klinička centra i više od gradnje južnog i istočnog kraka Koridora 10, zaključak je foruma “Zašto država gubi sporove pred međunarodnim arbitražama”, piše portal politika.rs.

Kako je istaknuto na skupu, samo ove godine na kazne i penale u budžetu Srbije je predviđeno 280 milijuna eura. Specijalni savjetnik Fiskalnog savjeta Marko Milanović istaknuo je da je budžetska dokumentacija po pitanju novca koji odlazi na arbitraže ostala nedorečena i da gubici od arbitraže danas iznose ugrubo 200 milijuna eura godišnje, a da su 2010. godine iznosili od 30 do 40 milijuna eura.

“Kada sumiramo ukupan iznos, to je za deset godina, cifra od milijardu eura. To nije trošak zbog koga će kolabirati budžet, ali je to značajna suma, jer je to na primjer novac za izgradnju južnog ili istočnog kraka Koridora 10 ili dvostruko veći za izgradnju četiri Klinička centra, a to je i nešto više od novca za modernizaciju pruge Beograd – Novi Sad”, upozorio je Milanović.

Potpredsjednik Savjeta za borbu protiv korupcije Srbije Miroslav Milićević naveo je da je problem privatizacije i korupcije jako rano uočen, kao i da postoji veliki broj nedorečenih zakona po ovom pitanju.

Milićević je podsjetio da je 2006. godine u Srbiji donesen Zakon o arbitraži i da “država mora inzistirati da se što više arbitraža radi u Srbiji”, kao i da je “naša arbitraža sasvim dobro funkcionirala”, te da je jedna od prednosti arbitraže u Srbiji da se u periodu od šest mjeseci mogu riješiti problemi.

Također je rekao da su troškovi arbitraže mnogo manji u Srbiji i da se proces ne može odugovlačiti, naglasivši da je arbitraža prvostupanjski postupak i da ona u Srbiji ima snagu izvršne sudske vlasti.

Istovremeno, ukazao je da je veliko pitanje tko predlaže arbitre i kako dolazi do njihovog izbora, kao i da Srbija mora imati zakone i predradnje za arbitražu, ljude koji dobro poznaju sam proces, odnosno što treba učiniti ako ona bude odbijena i znati gdje su potencijalno koruptivne odredbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close