Šteta od nevremena u Srbiji mjerit će se u milijardama, potrebne hitne mjere

Autor: Miroslav Kuskunović , 26. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Država se mora potruditi da sačuva poljoprivredne proizvođače, kako ne bi otišli u bankrot.

Ekonomista Milan Prostran izjavio je za N1 TV Srbija da će šteta u poljoprivredi od velikog nevremena u Srbiji zemlji biti mjerena u milijardama, kao i da će se točne procjene znati tek nakon napravljenih analiza.

Država na potezu
Poručio je kako se država mora potruditi da sačuva poljoprivredne proizvođače, kako ne bi otišli u bankrot. “Što se tiče biljne proizvodnje, preko 98 posto je pod vedrim nebom, a samo dva posto se nalazi u nekoj vrsti zaštita biljne vrste. A sada nas je zahvatilo nezapamćeno olujno nevrijeme praćeno kišom i gradom. Zahvatilo je i žitorodna područja u Vojvodini, Mačvi, Stiga i Pomoravlja.

Dakle, praktično je čitava Srbija bila pod nevremenom i štetom koju je ovo nevrijeme nanijelo. Nemamo još konačnih procjena, ali i Bačka i Srijem kao najplodonosnija područja za žitarice su na udaru, velike su štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama”, istakao je Prostran.

Prema njegovim riječima, štete od nevremena će biti mjerene u milijardama. “Neću reći u dinarima ili devizama, ali ta riječ ‘milijarda’ će sigurno biti prisutna. Morat će se hitno donijeti neka rješenja da bi se ublažilo ovo o čemu danas govorimo. Prije svega da sačuvamo proizvođače, da ne odu u bankrot.

Da ne odustanu od proizvodnje hrane, jer će to ostaviti velike posljedice na ukupnu bilancu hrane u ovoj zemlji. Sve u svemu, čekamo izvještaje tih komisija, a poznato je da država ima posebnu obvezu ukoliko je šteta od nepogoda iznad 10 posto u odnosu na BDP zemlje. Onda se zaista moraju poduzimati ozbiljne mjere”, naglasio je Prostran.

Podsjetio je i da se ova godina sa nepogodama nadovezala na prošlogodišnju sa velikim sušama, što će jako loše utjecati na srpsku poljoprivredne proizvođače. Procijenio je da će najveći trošak nakon ove štete snositi država koja mora podržti poljoprivrednike nakon svega što se desilo.

Samo ove godine Srbiju su pogodile brojne poplave, oluje i druge vremenske nepogode koje su građanima nanijele velike materijalne štete. No, da bi država pružila pomoć stanovništvu u obnovi, prvo je potrebno da Vlada Srbije ove vremenske nepogode proglasi elementarnim nepogodama.

Zaštita imovine
Najbolji način zaštite imovine je osiguranje. Ako građani nemaju osiguranje, postoje i drugi načini da se dobije neka vrsta naknade štete uzrokovane vremenskim nepogodama, ali to je puno teže. Ako je elementarna nepogoda, potrebno je da je proglasi Vlada Srbije. Prema Vodiču u postupku provedbe Zakona o obnovi nakon elementarnih i drugih nesreća, koji je objavila Stalna konferencija gradova i općina, postupak za ostvarivanje naknade štete prilično je složen.

Najprije Vlada Srbije mora proglasiti postojanje elementarne nepogode, a potom usvojiti program državne pomoći i obnove. Nakon toga lokalne samouprave formiraju povjerenstva za procjenu štete, te se upućuje javni poziv građanima da prijave nastalu štetu. Dakle, građani prijavljuju nastalu štetu, a onda na temelju procjene dobivaju ili ne dobivaju državnu potporu.

U Ministarstvu javnih ulaganja za Danas objašnjavaju da će procjena štete biti dostupna kada se prikupe, obrade i verificiraju izvješća lokalnih
samouprava.

Komentirajte prvi

New Report

Close