Treći put u godinu dana država će prodavati nekretnine General eksporta

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2023. u 11:53
U projekt bi se mogle uključiti i zemlje u kojima je Nikola Tesla boravio i stvarao što bi privuklo i brojne turiste/Shutterstock

Stanari priželjkuju Tesline kule i kulturni i obrazovni Disneyland.

Dijelovi Geneksove kule u Novom Beogradu treći su put u godinu dana oglašeni su za prodaju, a u međuvremenu je grupa pojedinaca i udruženja okupljenih oko stambene zajednice predložila Vladi Srbije da država otkupi taj dio i od prostora napravi kulturno, znanstveni i zabavni prostor koji bi se preimenovao u Teslinu kulu, piše portal danas.rs.

Prvokup pa natječaj
Prijedlog skupštine stanara i drugih udruženja je da država u ovom slučaju iskoristi pravo prvokupa i kupi prostor ponuđen na prodaju i da se nakon toga otvori natječaj za uređenje zgrada.

“Prijedlog je da se od Geneks kula naprave Tesla kule koje bi bile svjetionik i urbana oaza kulture, sa svim što smo predložili od vidikovca, restorana, Teslinog muzeja, centara za znanost i tehniku, galerije, biblioteke, knjižare, koncertne dvorane, Milutin Milanković, također, nema muzej”, ističe se u prijedlogu međunarodnog projekta koji je poslan predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Između ostalog, ističe se kako bi to uz sve sadržaje bio “kulturni i obrazovni Diznilend” koji bi s takvim sadržajima radio 24 sata na dan.

“Prijedlog smo predali u Vladu i čekamo da nam odgovore. Ne postoji ovakva zgrada na svijetu i mislim da je ovo dobar način da učinimo nešto za Srbiju”, izjavio je za Danas Božidar Stavrić, upravitelj stambene zajednice Geneks kula.

Ovaj projekt bi, kako se navodi u prijedlogu, zbližio ljude i narode, kulture i civilizacije, gradove i kontinente, i donio dobrobit ne samo građanima, već i svakome tko dođe u Srbiju, a milijuni ljudi bi ako se projekt dobro osmisli dolazio u Srbiju samo zbog njega.

Zbog toga bi, kako se navodi naziv Stambeno-poslovni objekt Geneks kula trebalo preimenovati u Stambeno-poslovni centar Tesla, a u projekt bi se mogle uključiti i druge zemlje u kojima je Nikola Tesla boravio i stvarao.

Kako bi se projekt zaokružio plan je da se ispred zdanja na prostoru od jednog hektara naprave urbana bašta, tematski vrtovi i park prijateljstva, a da se fontana i amfiteatar ponovo vrate u funkciju.

Treći put u godinu dana država će 6. veljače točno u podne pokušati prodati imovinu kompanije General eksport – Geneks kulu, poznatiju kao Zapadna vrata Beograda, koja su nedavno proglašena kulturnim dobrom. Nekretnine se do 30. siječnja mogu razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije radnim danom od 9 do 15 sati.

Deseci tisuća kvadrata
Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja objavila je oglas o prodaji nekretnina i to po cijeni od 834,6 milijuna dinara, što je znatno manje od dvije dosadašnje ponude. Početna cijena u ponudi, oglašenoj prošlog srpnja, bila je 1,46 milijardi dinara, dok je u svibnju cijena bila dvije milijarde dinara.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 metara četvornih, dok prostori između 27. i 37. kata imaju površinu veću od 1450 metara četvornih. Prodajnu cjelinu čine i garaža ukupne površine 9023 metara četvornih, kao i deset garaža površine 6445 metara četvornih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close