Vladi dnevno stiže 13 do 15 zahtjeva za kuće na selu od 10.000 eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 07. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Općina koja prednjači je Bačka Palanka, 123 kuće, slijedi općina Bečej.

Interes mladih za program države za preseljenje na selo je veliko i dnevno u Ministarstvo za brigu o selu stiže od 13 do 15 zahtjeva kako bi se ostvarilo pravo na njihovu kupovinu, rekao je ministar Milan Krkobabić dodajući da se mladi prvo odlučuju za vojvođanska sela, ali navodi i to da ne zaostaje ni interes za neka druga mjesta na jugu.

S druge strane, agenti za nekretnine kažu kako je moguće naći kuće po toj cijeni, ali da to nikada nisu odmah useljive i funkcionalne kuće.

Veliki interes
Prema podacima Mnistarstva koje provodi ovaj projekt koji traje tri godine, navodi se da je za to vrijeme na ovaj način broj podijeljenih domaćinstava premašio broj od 1.890. Kako dodaju, posljednja vijest je da je u lipnju odobren još 151 zahtjev za kupovinu ovakvih kuća na selu.

“Mi dajemo do 1,2 milijuna dinara, to je 10.000 eura. Zamislite da raspolažemo sa 80.000, pa to bi buknulo. Koliko god bude zahtjeva mladih ljudi, toliko ćemo sukcesivno izdvajati novac, ali morali bi razmišljati i o podizanju tog iznosa”, rekao je Krkobabić za RTS. Prema njegovim riječima, najveći interes je za vojvođanska sela, jer su tamo imovinsko-pravni odnosi sređeni, kao i to da ova sela imaju vatrogasne stanice, domove i zadruge koje uredno funkcioniraju.

“Općina koja prednjači je Bačka Palanka, 123 kuće, selo sa najviše kuća, tu je općina Bečej, 65 kuća. Na jugu, recimo, ne zaostaju mnogo, Dimitrovgrad, selo Željuša, mislim da je tu negdje oko 13 kuća”, rekao je Krkobabić. Dodao je da je najgora situacija u u općini Crna Trava koja ima 1.066 stanovnika.

U oglasima za nekretnine koje se odnose na prodaju kuća, one koje koštaju od pet do 7.500 eura ima u okolini Paraćina i Boljevca, ali uglavnom su potrebna dodatna ulaganja. S druge strane, za oko 10.000 eura kuće se mogu naći u vojvođanskim mjestima kao što je Stara Moravica ili Kljajićeva. Ovakvu situaciju potvrđuju i sugovornici Euronews Srbija koji kažu kako nije lako naći kuće koje potpuno odgovaraju uvjetim ministarstva a da su u dobrom stanju.

Uvjeti prijave
Ako ih je i moguće pronaći one su uglavnom loše strukture i često se nalaze i na lošijim lokacijama. Subvenciju za kupovinu kuće na selu mogu ostvariti osobe koje imaju manje od 45 godina.

Uvjet je i da podnositelj prijave nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Srbije, osim poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih pet godina. Također, od podnositelja prijave očekuje se da sa prodavateljem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da prijave nemaju nepodmirenih obaveza prema državi.

Podnositelji prijave moraju ispuniti i samo jedan od sljedećih uvjeta koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici s ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima namjeru živjeti na selu.

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnositelj prijave konkurira, potrebno je da ispunjava osnovne uvjete za život i stanovanje, da se ne nalazi u gradskim i općinskim sjedištima i prigradskim naseljima, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close