Srpsko tržište nekretnina: Slijedi umjereniji rast cijena

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Određeni broj klijenata koji planiraju kupiti stan na kredit odgodio je rješavanje stambenog pitanja za početak 2024. godine.

Usporavanje gospodarstva logično bi dovelo do barem blagog pada cijena nekretnina, no povećana potražnja i manjak nekretnina na tržištu značit će vrlo dinamičan završetak godine u ovom sektoru, navode u publikaciji Nekretnine. Osiguranje. Financiranje’, u izdanju ‘Be Risk Protected’.

U tekstu “Tržište nekretnina u Srbiji” navodi se da je pad broja kupoprodaja na tržištu nekretnina od početka ove godine pod vidljivim utjecajem usporene građevinske aktivnosti (zbog smanjenog broja nekretnina). kao i rastućeg Euribora koji se u rujnu 2023. stigao iznad četiri posto.

Određeni broj klijenata koji planiraju kupiti stan na kredit odgodio je rješavanje stambenog pitanja za početak 2024. godine, kada se naznačava smanjenje kamata. Ukupan broj kupoprodaja iz kredita bilježi pad s maksimalnih 32,7 posto u četvrtom kvartalu 2020. na 16 posto u drugom kvartalu ove godine, navodi se u tekstu kojeg prenosi Nova ekonomija.

Strani državljani u većini slučajeva iznajmljuju nekretnine u Srbiji, dok se manji broj odlučuje za kupnju.

Stranci imaju ista prava kao i državljani Srbije pri kupovini nekretnina i upisu istih u nadležni katastar nekretnina u Srbiji, uz određene zakonom propisane procedure (otvaranje PIB-a za strance, nerezidentni računi u domaćim bankama).

Vrlo zanimljiv podatak je značajan porast broja kupaca mlađih od 30 godina, koji sada čine više od 15 posto ukupnog broja kupaca u Srbiji.

Stoga se očekuje daljnji, umjereni rast cijena nekretnina, dok su cijene najma već niže, nakon vrtoglavog rasta od početka rusko-ukrajinske krize. Da tržište nekretnina neće stati pokazuje i broj izdanih građevinskih dozvola koji je u kolovozu ove godine iznosio 2.877, što je povećanje od 12,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close