Srpskim turistima najprivlačnija grčka i turska ljetovališta

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2022. u 08:00
U Hrvatskoj bi ovog ljeta trebalo biti između 35.000 i 40.000 turista iz Srbije /Shutterstock

Crnu Goru ove godine posjećuje manji broj gostiju iz Srbije u odnosu na 2021., a u Albaniji, gdje ih je lani boravilo 100.000, ovog ljeta je zabilježen pad od 40%.

Grčka i Turska ovog su ljeta najpopularnije destinacije za građane Srbije, a sve do pred kraj kolovoza popunjeni su gotovo svi kapaciteti u poznatim ljetovalištima u tim zemljama, rekao je u razgovoru za N1 Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Vole privatni smještaj
On je naveo da procjene na temelju dosadašnjih pokazatelja i rezervacija u agencijama govore da će ovog ljeta u Grčkoj boraviti između 800.000 i 900.000 turista iz Srbije, a u toj projekciji su i individualni putnici, kojih se očekuje između 150.000 i 200.000.

“Najviše građana Srbije boravi na sjeveru Grčke, gdje srpski turisti čine između 30 i 45 posto ukupnog broja gostiju u dvije regije. U najvećem broju borave u privatnom smještaju”, objašnjava Seničić.

Vrlo je tražena i Turska. “Procjenjujemo da će tijekom ove sezone na turskoj obali organizirano ljetovati oko 80.000 turista iz Srbije, a kada dodamo i oko 20.000 individualnih putnika, dolazimo do najmanje 100.000 srpskih gostiju u turskim ljetovalištima”, ističe Seničić.

“Cijene u turskim hotelima više su za oko 10% u odnosu na prošlu sezonu. Tamo se može pronaći hotel s pet zvjezdica za 700 do 800 eura za deset dana, ali ima i onih u kojima se cijena kreće i do nekoliko tisuća eura”, kaže sugovornik N1.

Međutim, Crna Gora ove sezone bilježi manji broj gostiju iz Srbije u odnosu na prošlo ljeto. Seničić smatra da se Crnogorci nisu obratili srpskom tržištu na pravi način, već su više išli na tržišta Rusije, Ukrajine i zapadne Europe.

100

tisuća srpskih turista posjetit će ovog ljeta Tursku

“Prošlog ljeta smo imali velik porast broja naših turista na crnogorskom primorju zbog toga što ta zemlja nije imala covid uvjete, a ovog ljeta su ta ograničenja ukinule gotovo sve destinacije. Kad su ljudi dobili mogućnost izbora, veći dio turista iz Srbije odlučio se za neke druge destinacije.

U Crnoj Gori očekujemo oko 80.000 do 90.000 gostiju iz Srbije preko agencija, a ukupan broj naših turista mogao bi biti oko 250.000 kad uračunamo i one koji tamo imaju kuće ili posjećuju rođake i prijatelje”, objašnjava Seničić.

Veće zanimanje za Tunis
Peta ili šesta destinacija po broju srpskih turista je Egipat. “Procjenjujemo da bi ove sezone u Egiptu trebalo biti i do 55.000 putnika iz Srbije”, navodi Seničić, dodajući da je nešto veće zanimanje i za Tunis, gdje bi broj turista iz Srbije mogao dosegnuti 10-ak tisuća.

Govoreći o Hrvatskoj, Seničić ističe da je riječ o destinaciji koja je za građane Srbije na niskoj razini u organiziranom turističkom prometu.

“U Hrvatskoj bi ovog ljeta trebalo biti između 35.000 i 40.000 turista iz Srbije. Ne može se sa sigurnošću odrediti što su doista turistička putovanja, a što tranzit. Zato je teško locirati individualne turiste u Hrvatskoj”, objašnjava Seničić. No, u Bugarskoj već tradicionalno ljetuje oko 100.000 srpskih turista.

Pad broja dolazaka srpskih turista bilježi i Albanija, u kojoj je lani zbog ukidanja korona mjera boravilo oko 100.000 građana Srbije.

“Ovog ljeta sezone u Albaniji boravi oko 40% manje turista iz Srbije, procjene govore da će ih ukupno biti između 50.000 i 55.000. Kad su ostale države ukinule covid ograničenja Albanija je postala druga ili treća alternativa tim destinacijama”, ističe Seničić.

Komentirajte prvi

New Report

Close