Trgovci u susjedstvu više ne smiju biti agresivni, barem ne telefonski

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2024. u 07:10
Foto: Shutterstock

Protekloga tjedna na snagu je stupio Pravilnik o upisu u registar ‘Ne zovi’ koji potrošače štiti upravo od nasrtljivih trgovaca.

Trgovci koji su do sada kupce nazivali telefonom s namjerom da im prodaju razne proizvode i usluge, od sutra to više neće moći činiti ako vlasnik broja ne pristane.

Naime, 5. siječnja na snagu je stupio Pravilnik o upisu u registar “Ne zovi” koji potrošače štiti upravo od nasrtljivih trgovaca.

Zaštita potrošača
Ovaj registar je predviđen Zakonom o zaštiti potrošača i dugo je čekao da proradi. U budućnosti će gotovo svi mobilni i fiksni operateri biti dužni svojim korisnicima omogućiti upis broja u ovaj registar i tako ostati zaštićeni od upornih trgovaca.

Prema donesenom pravilniku, upis ili ispis podataka u registar “Ne zovi” bez naknade obavlja operator koji je s korisnikom telefonskog broja sklopio ugovor o korištenju javno dostupnih elektroničkih komunikacijskih usluga. Ova usluga dostupna je i korisnicima prepaid brojeva, pod uvjetom da su registrirani korisnici kod operatera.

Inače, prethodnih godina bilo je dosta problema s potrošačima koji su se o kupnji odlučivali preko trgovaca koji su ih kontaktirali telefonskim putem. Bilo je problema s kupnjom na brzinu, obično proizvoda koji su loše kvalitete, neprikladni i neobjašnjivo skupi.

Sporna praksa

Prethodnih godina bilo je dosta problema s potrošačima koji su se o kupnji odlučivali preko trgovaca koji su ih kontaktirali telefonskim putem.

Budući da je riječ o starijim osobama, uglavnom umirovljenicima, često bi im se nudilo plaćanje u više rata, a tek kad bi pristali na kupnju, shvatili bi da to nadilazi njihove financijske mogućnosti. Tada bi uslijedilo mučno otkazivanje, pokušaji raskida ugovora, naplata neopravdanih “penala”. S registrom “Ne zovi” to bi se trebalo promijeniti.

Prema pravilniku, građani koji se žele prijaviti mogu to učiniti elektroničkim putem ili na prodajnom mjestu operatera.

U elektroničkom obliku potrošač se može upisati u registar putem web stranice operatora ili putem aplikacije koju operater stavlja na raspolaganje svojim korisnicima. Oni koji žele mogu se prijaviti u registar na prodajnom mjestu operatora, tako da operater, uz prethodno identificiranog podnositelja zahtjeva, ispuni zahtjev u elektroničkom obliku.

Brisanje iz registra
“Ukoliko operater nema tehničke mogućnosti zaprimiti zahtjev elektroničkim putem, mora to učiniti pisanim putem, koji korisnik telefonskog broja podnosi osobno na prodajnom mjestu. Kada operater zaprimi zahtjev za upis ili ispis telefonskog broja u registar, korisniku telefonskog broja dostavlja potvrdu o primitku zahtjeva, u obliku i na način na koji je zahtjev zaprimljen. Potvrda o primitku zahtjeva sadrži datum kada je operater zaprimio zahtjev korisnika telefonskog broja”, stoji u pravilniku.

Već sljedeći dan korisnik broja više nije dostupan trgovcu. Ako netko raskine ugovor s operatorom, automatski se briše iz registra i ponovno se podnosi zahtjev. A osoba koja nakon raskida ugovora prenese telefonski broj drugom operateru ostaje upisana u registar “Ne zovi”.

Pravilnik donosi i detaljne upute za trgovce koji će prije telefoniranja morati provjeriti je li broj koji pozivaju možda upisan u registar “Ne zovi”. Provjera telefonskih brojeva upisanih u registar “Ne zovi” moguća je na web stranici regulatornog tijela nadležnog za elektroničke komunikacije – RATEL. 

Komentirajte prvi

New Report

Close