Srpski trgovci očekuju rast uvoza automobila u ovoj godini

Autor: Miroslav Kuskunović , 11. siječanj 2024. u 05:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Apsolutni rekorder je Škoda koja je već pet godina najbolji prodavatelj u Srbiji i zauzima šestinu tržišta, a lani su prodali 5600 automobila.

Prošla godina na srpskom tržištu automobila bila je bogata i za kupce i za trgovce iako je prodano 4000 automobila manje nego prije pandemije Covida.

Prosječna cijena prodanog vozila je 20.000 eura, a deset posto otpada na superluksuzna vozila čija cijena prelazi i 200.000 eura.

Traži se luksuz
Ove godine trgovci predviđaju rast prodaje u Srbiji od pet do sedam posto. Najviše vozila tijekom prošle godine prodano je na sajmu automobila u ožujku. I dalje se najbolje prodaju najluksuzniji automobili, a veoma malo na leasing ili kredit. U usporedbi sa Slovenijom i Hrvatskom manje se kupuju automobili, a prodaja električnih je u malim postocima.

Varljive brojke

Iako je prodaja novih automobila veća u odnosu na 2022. godinu, kada se gledaju brojke u odnosu na razdoblje prije pandemije, bilježi se pad od 16 posto.

Generalni direktor Toyota Srbija Robert Lukić navodi da je prošle godine u Srbiji prodano malo manje od 30.000 vozila, što je za četiri tisuće manje nego prije pandemije Covida 19. Kako je dodao, očekuje rast od pet do sedam posto tijekom ove godine. Apsolutni rekorder je Škoda koja već pet godina najbolji prodavatelj automobila u Srbiji i zauzima šestinu tržišta.

“Zadovoljni smo uspjehom koji smo postigli ove godine isporučili smo oko 5500 vozila kupcima”, ističe Aleksandra Đokić iz Auto Čačka. Luksuzni automobili su posebna priča. Njih je prodano 3500 od čega 30 posto skuplje od 200.000 eura što je više nego u cjelokupnoj regiji, piše RTS.

Srpski bogati kupci potrošili su oko 100 milijuna eura na automobile. Neki su ipak izabrali ekološki prihvatljive modele, na hibridni ili električni pogon.

“Hibridni automobili po gradu mogu razviti brzinu i do 120 kilometara, a potom se uključuje motor od 2000 kubika, tako da je domet neograničen”, navodi Milorad Ostojić iz Mercedes Star importa.

Potpuno električni automobili su prodani u tek desetak komada. Mnogi su ih kupili kao treći auto za grad, ali samo oni koji imaju mogućnost da ih pune kod kuće. Punjača je malo i još nije jasno tko plaća struju. Zasad je to država, ali ako se primjeni model iz EU vožnja na struju može biti veoma skupa i spora.

Na domaćem tržištu automobila primjetan je trend rasta prodaje novih vozila, a na prodajnim listama dominira Škoda s 4026 prodanih vozila.

Škoda dominira
Taj uspjeh jasno pokazuje povjerenje koje potrošači imaju u češkog proizvođača automobila, a model Octavia istaknuo se kao favorit među kupcima. Analizirajući prodajne liste, tržište izgleda ovako: Škoda (5600), slijede Toyota (1531), Hyundai (1390), Volkswagen (1321), Dacia (1.207), Renault (1176), Kia (1022), BMW (903), Audi (844), Opel (698), Mercedes (685) i drugi (4380).

Iako je prodaja novih automobila veća u odnosu na 2022. godinu, kada se gledaju brojke u odnosu na razdoblje prije pandemije, bilježi se pad od 16 posto. To ukazuje na to da su globalni ekonomski izazovi i dalje prisutni i utječu na tržišne trendove.

Zanimljivo je da se većina prodaje odnosi na pravne osobe, koje čine 69 posto kupaca, dok su fizičke osobe u manjini s 31 posto. To ukazuje da tvrtke i organizacije čine većinu tržišta kada je u pitanju nabava novih vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close