Srpski startup Veles Sense razvija softver koji pomaže vinovoj lozi

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prednosti su brže nadgledanje površina pod vinogradima te ranija detekcija bolesti vinove loze.

Bolesti stabla vinove loze, kao što je eska koja napada između pet i čak devetnaest posto vinograda određenih sorti na godišnjoj razini, toliko su razarajuće da uzrokuju ogromnu materijalnu štetu – od 8 do 9 milijardi eura godišnje na svjetskoj razini.

Simptomi se mogu javiti na svim dijelovima vinove loze, a vinogradari najčešće imaju najviše dva dana da reagiraju nakon što se bolest pojavi.

Zbog ograničenja pri upotrebi pesticida, trenutno ne postoji efikasno rješenje za suzbijanje bolesti stabla vinove loze, a na tržištu precizne poljoprivrede ne postoje specijalizirana rješenja.

Obiteljska tvrtka
Šansu je ovdje vidio srpski start-up Veles Sense, koji je osnovan prije samo dvije godine, kada je počeo razvoj softverskog rješenja. U pitanju je obiteljska tvrtka, nastala iz želje da svoje znanje u sektoru digitalne obrade slike i strojnog učenja upotrebi kako bi dala doprinos održivosti poljoprivrede.

“Softver, koji razvijamo, zasniva se na metodama strojnog učenja. Za treniranje softvera koristimo slike vinove loze snimljene multispektralnom kamerom iz drona, kao i multispektralnom kamerom koja snima izbliza.

Upravo ovakve kamere nam omogućavaju da pored slika iz vidljivog spektralnog opsega imamo i druge spektre koji nisu vidljivi golim okom. To će omogućiti našem softveru da detektira primjerice određene bolesti vinove loze, nedostatak/višak pojedinih nutritivnih elemenata i probleme sa navodnjavanjem, prije nego što se simptomi pokažu na površini biljke”, izjavio je za eKapiju Žarko Ljubenović, izvršni direktor i suosnivač kompanije.

Pojašnjava kako su prednosti ovog rješenja u bržem nadgledanju većih površina pod vinogradima (zahvaljujući dronu), odnosno u ranijoj detekciji bolesti i drugih stresova vinove loze, prije nego što oni postanu vidljivi golim okom, što vinogradarima daje više vremena za pravovremenu reakciju.

“Po završetku ove sezone imat ćemo prvu verziju našeg softvera. U toku prethodne sezone uspostavili smo suradnju sa vinarijama u Srbiji u kojima ćemo testirati softver. Kada potvrdimo naše rješenje u Srbiji, plan je izlazak na nova tržišta, prije svega u tradicionalno jake vinogradarske zemlje Mediterana”, najavljuju iz ovog startup-a.

Dodaju kako kroz istraživanje i razgovore sa poljoprivrednicima došli do saznanja da u vinogradarstu ima puno prostora za inovacije.

“Problem kojim se bavimo je zbog načina uzgoja vinove loze i mjesta na kojima se bolesti javljaju dosta kompleksan, samim tim i izazov u vinogradarstvu je veći, pa ima i manje gotovih rješenja na tržištu nego u drugim sektorima poljoprivrede, što mi vidimo kao razvojnu šansu”, navodi Ljubenović.

Dodaje kako je njihovo dosadašnje iskustvo po pitanju zainteresiranosti poljoprivrednika za nove tehnologije pozitivno. 

Veliki interes
Gotovo svi vinogradari sa kojima su pričali bili su zainteresirani za njihovo rješenje, a do sada nitko nije odbio molbu da snime njihov vinograd dronom u svrhu razvoja softvera.

“Ono na što nam je najveći broj vinogradara skrenuo pažnju je problem dostupnosti manuelne radne snage, naročito u sezoni, kada je povećana potražnja, a ponuda je svake godine sve manja. To je upravo jedna od sektora gdje i naše rešenje može biti od koristi, jer će se upotreba novih tehnologija sve više nametati kao nužnost.

U vinskoj industriji je trend posljednjih godina da su potrošači sve educiraniji u izboru vina, pa se povećava potražnja za kvalitetnijim vinima što otvara prostor za kompanije poput Veles Sensa da ponude svoja inovativna rešenja, koja idu u pravcu očuvanja i unapređenja kvalitete vina”, smatra Žarko Ljubenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close