Srpski restorani i kafići značajno poskupjeli u godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2023. u 06:22
Foto: SHUTTERSTOCK

Cijene ugostiteljskih usluga u travnju su bile više za 17,4 posto nego u istom mjesecu prošle godine.

Cijene ugostiteljskih usluga u travnju su bile više za 17,4 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu su cijene hrane porasle za 16,6 posto, alkoholna pića za 12,8 posto, a bezalkoholna pića za 14,3 posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Od hrane, najviše su poskupjela topla i hladna predjela, za 18,7 posto, te variva, kod kojih je zabilježen rast cijena od 18,5 posto.

Poskupljenje smještaja
Rekorder po poskupljenju među ugostiteljskim uslugama drže cijene smještaja koje su porasle za čak 27,1 posto. Ukupan rast cijena ugostiteljskih usluga u Vojvodini bio je nešto veći nego na razini države i iznosio je 17,9 posto.

Hrana je u Vojvodini poskupjela za 21,1 posto, alkoholna pića za 15,3 posto, a bezalkoholna pića za 18,4 posto, prenosi Tanjug. U Vojvodini su, za razliku od republičkog prosjeka, cijene noćenja najmanje porasle, za 3,0 posto. Središnja banka smatra da bi na postupno popuštanje troškovnih pritisaka moglo ukazati usporavanje inflacije u eurozoni te usporavanje rasta proizvođačkih cijena kod nas i u međunarodnom okruženju.

“Mjesečni rast cijena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju te je u siječnju iznosio 0,9 posto. S druge strane, cijene naftnih derivata zabilježile su pad od 2,4 posto na mjesečnoj razini. Cijene prerađene hrane u siječnju su porasle za 1,3 posto i usporene su u odnosu na prethodne mjesece.

Potaknute poskupljenjima povrća, neprerađene hrane su u siječnju poskupjele za 2,4 posto, navodi NBS. Ekonomist Saša Đogović kaže za Euronews Srbija da je bilo očekivano da će prvi kvartal imati intenzivnije stope rasta, zbog poskupljenja struje i plina.

“Nakon tog razdoblja apetit ‘inflatorne aždaje’ polako će jenjavati. Pogotovo ako poljoprivredna žetva bude izdašnija od lanjske, koja je bila ispod prosjeka. Tada možemo računati da će inflacija u drugom dijelu godine polako početi padati i dolazi u okvire ili razine negdje oko dvoznamenkaste razine ili ispod dvoznamenkaste razine, odnosno da do kraja godine bude ispod 10 posto”, rekao je Đogović za Euronews Srbija.

Faktor inflacije
NBS ističe da je temeljna inflacija, koja predstavlja indeks potrošačkih cijena nakon isključenja hrane, energenata, alkohola i cigareta, i dalje na znatno nižoj razini od ukupne inflacije te da je u siječnju iznosila 10,4 posto, čemu značajno doprinosi očuvanom relativnom stabilnošću tečaja u krajnje nesigurnim globalnim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close