Srpski ratari vide veliku priliku u sadnji ove kulture: Ostale cijene padaju, jedino njemu cijena raste

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Posljednje izvješće FAO-a pokazuje da je hrana u prosjeku pojeftinila 20%, osim šećera koji je ponovno poskupio.

Nakon prošlogodišnje stabilizacije, cijene šećera na svjetskom tržištu ponovno su počele oscilirati. Posljednje izvješće FAO-a pokazuje da su na globalnoj razini promatrane prehrambene namirnice u posljednjih godinu dana u prosjeku pojeftinile za 20 posto, osim šećera koji je ponovno poskupio.

Nakon porasta u veljači od 6,9 posto, čime je cijena podignuta na najvišu razinu od 2017., sada je zabilježen još jedan rast od 1,5 posto.

Rast nasada
U nedavno objavljenom izvješću Ministarstva poljoprivrede o stanju na tržištu šećera u Srbiji, predviđa se da bi poljoprivrednici mogli iskoristiti ovu situaciju. Očekuje se da će ove godine zasijati više šećerne repe.

U 2022. površina pod ovom kulturom iznosila je 34.728 hektara, a proizvodnja je bila manja za 18,6 posto nego u prethodnoj sezoni. Pad prinosa zbog suše bio je manji nego kod ostalih proljetnih kultura, što će ove godine biti jedan od razloga za povećanje sjetvenih površina.

Uz bolju cijenu koju daju šećerane na to će utjecati i značajne državne subvencije za proizvođače šećerne repe. Za površine do 500 hektara (uz prinos od 50 tona po hektaru) proizvođači će moći dobiti 35.000 dinara po hektaru – navodi se u izvještaju Ministarstva trgovine.

34 728

hektara iznosila je lanjska površina pod šećernom repom

Globalna proizvodnja šećera u tržišnoj 2022/23. godini procjenjuje na oko 183,2 milijuna tona, što je za 2,8 milijuna tona više nego prošle sezone. Istodobno, očekuje se i da će potrošnja dostići rekordnu razinu, zbog rasta na tržištima Kine, Indonezije i Rusije. To će, napominju stručnjaci, dovesti i do pada zaliha, jer će rast globalne potrošnje premašiti porast u proizvodnji.

Kako navode u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, u narednim mjesecima trebao bi biti zaključen i Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije. Za obje strane, šećer je okarakteriziran kao osjetljiv proizvod i o njemu se još nije pregovaralo. O cijeni šećera vjerojatno će se tek govoriti u narednim mjesecima ukoliko Europa ne uspije nadomjestiti svoj manjak uvozom sa udaljenih tržišta.

Francuska, koja je veliki proizvođač, očekuje najslabiju sjetvu šećerne repe u posljednjem desteljući zbog zabrane pesticida koji je efikasan u zaštiti ove biljne kulture. Zbog toga su proizvođači i prerađivači jako zabrinuti da li će biti dovoljno šećera na tržištu.

Vremenski rizici
Ključni razlog problema sa šećerom su vremenski rizici, koji pogađaju najveće proizvođače ove namirnice. CNBC procjenjuje da bi se rast cijena šećera mogao prenijeti i na krajnje potrošače, u obliku poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolade, bombona.

– Porast cijena konditorskih proizvoda i pića na bazi šećera podrazumijeva se kada se poveća vrijednost šećera – rekao je John Stansfield, viši analitičar u DNEXT-u, platformi za analizu podataka. – U čokoladici imate mlijeko, kakao prah i ostalo, a i ti troškovi rastu. Tu su i troškovi energije i rada, što sve utječe na proizvodnju i rast cijena takve robe.

Komentirajte prvi

New Report

Close