Srpski proizvođači ugovorili izvozne poslove vrijedne oko pet milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. kolovoz 2022. u 08:07
S partnerima iz Njemačke, Švicarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD-a, Estonije i Turske obavljeno je 300-tinjak razgovora/PKS

Zapažen nastup kompanija iz Srbije na sajmu koji je okupio 2200 izlagača iz 94 zemlje.

Prve analize sudjelovanja srpskih kompanija na nedavnom Međunarodnom sajmu organske hrane BioFach 2022 u Nürnbergu u Njemačkoj, pokazuju da su poduzeća iz Srbije ostvarila 300-tinjak bilateralnih razgovora s partnerima iz Njemačke, Švicarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD-a, Estonije i Turske, a vrijednost novih izvoznih poslova procjenjuje se na oko pet milijuna eura.

U svjetskim trendovima
”Sajam je prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtjevnim inozemnim tržištima u organskoj industriji. Srbija je prepoznata kao premium quality proizvođač i kao takva se može nositi s konkurencijom iz cijele Europe.

Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svjetske trendove o čemu svjedoči veliki broj sastanaka koje su imali na sajmu”, kaže Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

57,4

posto porasla je vrijednost izvoza srpskih organskih proizvoda 2021.

Bržem razvoju ovog sektora u Srbiji, ističe Lazić, doprinijet će novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom skladu s novim regulativama Europske unije.

To će omogućiti srpskim proizvođačima još lakši pristup tržištima Europske unije, ali i drugih zemalja. Na ovogodišnjem sajmu BioFach 2022, uz potporu Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švicarskog programa za promociju izvoza SIPPO i organizacije Serbia Organica, sudjelovalo je devet proizvođača organske hrane koji su predstavili svoj izvozni program na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi koja je okupila ove godine 2200 izlagača iz 94 zemlje među kojima su globalni proizvođači organske hrane, distributeri, trgovački lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije.

Posvemašnji rast
U nacionalnom paviljonu Srbije, srpski organski sektor predstavljali su Ecoagri Serbia, Bela Crkva, Drenovac, Arilje, Menex, Kruševac, Master Food, Užice, ITN Group i Nisha, Beograd, ES Komerc, Prijepolje, Agro-Bis, Blaca i Frutorga, Prokuplje.

Na panelu o razvoju organske proizvodnje u Srbiji istaknuto je da sektor organske hrane postaje sve značajniji, sve je više površina pod organskim nasadima, a raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, dok je vrijednost izvoza srpskih organski proizvedene hrane prošle godine porasla za 57,4 posto u odnosu na 2020. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close