Srpski proizvođači jabuka vide prilike na kineskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2024. u 07:24
Srbija jabuke izvozi u gotovo 50 zemalja svijeta/Shutterstock

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

Srbija jabuke izvozi u gotovo 50 zemalja svijeta, a uskoro će, prema najavama Ministarstva poljoprivrede, trebala otpočeti i izvoz na kinesko tržište. Polazne pozicije Srbije su dobre.

Naime, Srbija je prva u regiji po proizvodnji jabuka, koje se uzgajaju na više od 28.000 hektara s prosječnim godišnjim prinosom od 500.000 tona, piše Beta.

Otežavajuća okolnost je što se period najvećeg uvoza u Kinu poklapa s onim kada Srbija nema mnogo ovog voća. Kina je najveći svjetski proizvođač jabuka, s više od 40 milijuna tona godišnje, ali je i uvoznik.

Nove mogućnosti
Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. srpnja ove godine značajna je poslovna prilika, ocjenjuju agenciji Beta proizvođači jabuka.

U Delta holdingu kažu da do sada nisu imali mogućnost izvoza jabuka u Kinu zbog nepostojanja potrebnih međudržavnih sporazuma, a da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara vrata izvozu voća u Kinu bez carinskih barijera, što će omogućiti toj tvrtki, ali i drugim domaćim proizvođačima, značajno povećanje prisutnosti na kineskom tržištu.

“Sporazum predstavlja značajnu poslovnu priliku za širenje i bolji plasman naših proizvoda. Godišnje proizvodimo 30.000 tona jabuka, a fokus nam je na visokoj kvaliteti i širenju na nova tržišta. Sada jabuke plasiramo u više od trideset zemalja diljem Europe, Africi i Aziji, gdje smo prepoznati po izvrsnosti i pouzdanosti”, rekla je Delta.

Sporazumom o slobodnoj trgovini obuhvaćeno je 10.412 proizvoda čiji će se izvoz iz Srbije u Kinu postupno liberalizirati u narednih deset godina, a najveće šanse za plasman na tom tržištu imaju vina, rakije, junetina, borovnice, suhe šljive i jabuke.

Cijene jabuka na kineskom tržištu, kako navode iz tvrtke Delta, mogu značajno varirati, ovisno o mnogim čimbenicima, poput sezone, kvalitete, vrste jabuke, trenutne potražnje i gospodarske klime.

“Kina je jedan od najvećih proizvođača i potrošača jabuka u svijetu, što znači da tržište može biti vrlo konkurentno, posebno za uvozne jabuke koje često moraju biti vrhunske kvalitete kako bi opravdale više cijene. Ključ za procjenu isplativosti izvoza jabuka za Kinu je detaljno razumijevanje tržišnih uvjeta, uključujući carine, fitosanitarne propise i preferencije potrošača”, rekla je Delta.

Na pitanje bi li transport robe u Kinu mogao biti problem, tvrtka je rekla da, iako prolazak kroz Sueski kanal može predstavljati logistički izazov zbog prometa i mogućih kašnjenja, Deltini logistički timovi rade na optimizaciji transportnih ruta kako bi osigurali pouzdane i učinkovit prijevoz do Kine, minimizirajući potencijalne probleme.

Vlasnik i direktor firme Ćirić agro MĐŽ iz Titela Milan Ćirić, koja jabuke proizvodi na 250 hektara, rekao je agenciji Beta da je zadovoljan mogućnošću otvaranja još jedne pijace, ali da je prodao gotovo sav prošlogodišnji rod, osim za 2000 tona, ali i to ugovoreno.

“Godišnje proizvedem 20.000 tona jabuka i izvozio sam po cijeni od 90 centi do nešto više od jednog eura po kilogramu u zemlje od Egipta do Indije. Zadovoljan sam, godina će završiti pozitivno, zarada neće biti prevelika jer troškovi rada, struje, preparata i ostalog materijala skočili su tri puta u posljednjih nekoliko godina, pa će nam dobro doći još jedno tržište, poput Kine”, rekao je Ćirić.

Važnost hladnjača
Dodao je da njegova tvrtka ima hladnjače za sav urod, a da će proizvođači koji ih nemaju imati gubitke u poslovanju.

Ćirić je rekao da je jabuke prije nekoliko godina u Rusiji prodavao po 90 centi po kilogramu i da je to najviša cijena koje pamti.

“Jedan hektar jabuka vrijedi kao 100 hektara pšenice. Kako bih smanjio troškove postavio sam solarne panele za 2,5 megavata struje”, rekao je Ćirić.

Srbija će moći izvoziti jabuke u Kinu bez carine čim sporazum stupi na snagu, a sadašnja carina iznosi 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close