Srpski potrošači najviše se žale na kvalitetu tehničke robe i mobitela

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2023. u 07:00
Kupovina putem interneta u porastu, pa je povećan i broj reklamacija robe kupljene na taj način/Shutterstock

Potrošači u Srbiji su se prošle godine najviše žalili na kvalitetu tehničke robe, prvenstveno bijele tehnike, kao i mobilnih telefona i obuće.

Potrošači u Srbiji su se prošle godine najviše žalili na kvalitet tehničke robe, prvenstveno bijele tehnike, kao i mobilnih telefona i obuće, izjavila je danas predsjednica Centra potrošača Srbije Maja Anokić.

Istaknula je na panelu “Prava potrošača – dokle smo stigli i čemu težimo” kako su potrošači uputili između 3500 i 4000 pritužbi na kvalitetu kupljene robe. Navela je da je kupovina putem interneta u porastu, posebno u vrijeme pandemije korona virusa, pa je povećan i broj reklamacija robe kupljene na taj način.

Pomoćnica ministra unutarnje i vanjske trgovine Višnja Rakić podsjetila je da će se novi Zakon o zaštiti potrošača primjenjivati ​​od prosinca 2021. godine, kada je napravljen veliki pomak u izvansudskom rješavanju potrošačkih sporova.

“U zaštiti potrošača vrlo je važna suradnja kupaca, udruga koje štite njihova prava i trgovaca”, istaknuo je Rakić, javlja Beta.

Ministar vanjske i unutarnje trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je da je 2021. godine, kada nije postojala obveza trgovca da sudjeluje u izvansudskom rješavanju sporova, bilo samo sedam postupaka, a 2022. godine 779. prijedlozima za vođenje postupaka, kada je aktivirana informatička platforma za izvansudsko rješavanje potrošačkih sporova.

Naveo je da je riješeno 495 slučajeva, od čega je 181 slučaj riješen sklapanjem ugovora između trgovca i potrošača.

Momirović je rekao da je u veljači osnovano Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača u kojem su predstavnici Privredne komore Srbije i drugih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close