Srpski potrošači najviše koriste gotovinske pozajmice

Autor: Miroslav Kuskunović , 18. travanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Krediti gospodarstva dosegli su 1.824 milijarde dinara i veće su za 0,6 posto nego u veljači, a poduzetnika oko 69,3 milijarde dinara, što je rast od 0,2 posto.

Unatoč rastu kamata građani i gospodarstvenici u Srbiji se sve više zadužuju. Prema najnovijim podacima Udruženja banaka Srbije, ukupni krediti privrede, poduzetnika i stanovništva na kraju ožujka ove godine iznosili su 3.327 milijardi dinara, što je 0,4 posto više nego u veljači.

Krediti gospodarstva dosegli su 1.824 milijarde dinara i veće su za 0,6 posto nego u veljači, a poduzetnika oko 69,3 milijarde dinara, što je rast od 0,2 posto. Dug stanovništva bankama uvećan je 0,2 posto, na oko 1.434 milijardu dinara.

Kada je riječ o kreditima stanovništva bilo je 161.502 korisnika kredita, a kada je riječ o strukturi zajmova, čak 44 posto iznosi udjel stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu. Prosječan dug po leasing ugovorima fizičkih lica iznosi 1,8 miliona dinara.

Ukupan dug po osnovu kredita stanovništvu kreće se već neko vrijeme na razini iznad 1.400 milijardi dinara. Što se tiče vrsta kredita odobrenih pravnim osobama, dvije trećine kredita čine dugoročni krediti (67,7 posto), kratkoročni čine 11,4 posto, a okvirni 21 posto.

Predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsjednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić u razgovoru za portal Biznis.rs kaže da se rast potražnje za kreditima kod stanovništva generalno može pripisati neizvjesnosti i strahu od nestašice određenih proizvoda.

“Kad ne bi bilo rasta kreditiranja stanovništva i privrede to bi bilo isto kao kada neka tvornica ne bi imala povećanje proizvodnje”, ocjenjuje Hanić. Dodaje kako bi bilo logično da povećavanje kamatnih stopa dovede do pada potražnje za kreditima

Komentirajte prvi

New Report

Close