Srpski poljoprivrednici traže od Vlade isplatu potpora, prijete prosvjedima

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na ovotjednom skupu ratara u Aradcu rečeno da nisu isplaćene sve subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, dugovanja za suncokret i mehanizaciju.

Poljoprivrednici su od Vlade Srbije zatražili ispunjenje sporazuma potpisanog proljetos jer, kako je rečeno na skupu poljoprivrednika u Aradcu, nisu isplaćene sve subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, dugovanja za suncokret i mehanizaciju, a u suprotnom prijete protestima, piše portal lista Danas.

Od Vlade traže hitno ispunjenje potpisanog sporazuma, isplatu potpora do 1. rujna, ukidanje naknade za odvodnju, isplatu svih nepodmirenih dugova za suncokret i mehanizaciju, u protivnom će tražiti potpunu ostavku ministarstva i radikalizirat će prosvjed.

Zahtjevi ratara

Skupu u organizaciji Saveza udruženja poljoprivrednika Banata sinoć su prisustvovali predstavnici više poljoprivrednih udruženja, među kojima su Udruženje poljoprivrednika Stig, Inicijativa za opstanak srpske poljoprivrede, kao i članovi Unije poljoprivrednika. Udruge Banata i proizvođača sa sjevera Bačke te udruga iz Subotice.

“Dogovoreno je da se traži isplata svih potpora do 1. rujna i svih ostalih dugovanja. Od svega što je dogovoreno samo su stočari počeli dobivati ​​premije za mlijeko, a farmerima ništa nije ispunjeno. Treća rata odvodnje naknada je počela da pristiže, što znači da ni to nije ispoštovano, iako je dogovoreno da se to više neće dešavati.U JP “Vode Vojvodine” našim poljoprivrednicima rečeno je da imaju usmenu obavijest Vlade Srbije, ali ako nisu dobili ništa napismeno, postupili bi po zakonu i tužili”, rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Predstavnik Udruženja Stig Nedeljko Savić, ekao je da su ispoštovani neki dijelovi sporazuma poljoprivrednika s Vladom Srbije, ali da je riječ o zahtjevima stočara.

“Neki dijelovi dogovora su ispoštovani i nekima od poljoprivrednika su počele da se isplaćuju subvencije od 18.000 dinara po hektaru, ali ne svima. To nam govori da će neki biti isplaćeni, a neki neće. Dogovorili smo se da uputimo zahtjev Vladi o načinu isplate subvencija, prije svega o dinamici isplate. Gledamo hoće li biti moguće sve isplatiti do rujna, jer se dugovi gomilaju”, rekao je Savić.

Dodao je da su poljoprivrednici u lošoj situaciji jer im je cijena proizvoda pala, prepolovljena od prošle godine, zbog čega ne mogu vratiti ono što su uložili, “što se nikada nije dogodilo”.

Prema riječima Dejana Rakića, koji je na čelu Saveza poljoprivrednih udruženja Banata, srpski poljoprivrednici su zabrinuti zbog poskupljenja suncokreta i poskupljenja gnojiva i goriva.

Stižu usplatnice

“Osim stalnog poskupljenja proizvodnje, veliko opterećenje za nas je što nam nisu isplaćene potpore za poljoprivrednu proizvodnju i dugujemo državi potpore za prošlu godinu, a počele su nam stizati i uplatnice za odvodnju za treći kvartal iako Vlada Srbije je s nama potpisala sporazum da ove godine više neće biti obaveza plaćanja odvodnje”, rekao je Rakić. Dodao je da će se prosvjed radikalizirati ako resorno ministarstvo i Vlada ne ispune zahtjev.

Komentirajte prvi

New Report

Close