Srpski poljoprivrednici ponovo prosvjeduju, odbili poziv ministarstva

Autor: Miroslav Kuskunović , 15. studeni 2023. u 06:44
Foto: Shutterstock

Blokirana je Rafinerija nafte u Novom Sadu, simbolično zbog 50 dinara trošarina, koja je nametnuta, ali nije potpisana; zabilježene i prijetnje lokalnih vlasti ratarima.

Poljoprivrednici koje okuplja “Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije” u ponedjeljak su ponovo počeli sa prosvjedima i blokadama putova, jer im država nije ispunila sporazum sklopljen nakon prosvjeda u svibnju.

Uoči prosvjeda, Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo poljoprivrednike na pregovore koji bi spriječili proteste, a predstavnici Vlade Srbije su ranije objavili kako je “država ispunila sve što je od nje traženo”.

Nema komunikacije
N1 navodi da se na razgovore zakazane u 11 sati nitko od poljoprivrednika nije odazvao. “Kako smo i obećali maksimalno ćemo izbjegavati da maltretiramo građane, blokirana je Rafinerija nafte u Novom Sadu, simbolično zbog 50 dinara trošarina, koja je nametnuta, ali nije potpisana,” rekao je za portal 021 Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. Kako dodaje, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije ima informacije da u mjestima Crepaja i Padina dolaze predsjednici općina da “prijete poljoprivrednicima”.

Najveći razlog nezadovoljstva

Veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika izazvala je, kako navode, nenajavljena izmjena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

“Policija je poljoprivrednike zaustavljala u svakom naselju, oni su krenuli put Pančeva, jer tamo treba poslati što više novinara i ljudstva da se pomogne tim ljudima, stalno ih zaustavljaju, legitimiraju”, dodao je Slankamenac.

Veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika izazvala je, kako navode, nenajavljena izmjena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kako se dodaje, u izmjene su unijete odredbe koje ni na koji način, tvrde poljoprivrednici, nisu bile predviđene sporazumom sa ministarstvom, a nadležni se upravo na sporazum pozivaju u tekstu izmjena.

Već duže vrijeme poljoprivrednike u Srbiji muče visoki troškovi proizvodnje i između ostalog, niske otkupne cijene žitarica, posebno pšenice. Kako je ranije prenio portal Nova ekonomija, poljoprivrednici traže veće subvencije u ratarskoj proizvodnji, uređenje burzovnog trgovanja, jeftinije gorivo.

Poljoprivrednici među ostalim traže: subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine; premija za mlijeko 19 dinara po litri; subvencionirane kredite tijekom cijele 2024. godine sa kamatom od jedan posto kojim se mogu i refinancirati postojeći krediti.

Isto tako traže i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, poticaje za priplodne mliječne krave – 40.000 dinara po grlu, jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara.

Brojni zahtjevi
Među zahtjevima su i ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za natječaj nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulacija za odgoj tova junadi domaćih pasmina (ne iz uvoza) -25.000 dinara po grlu, rješavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmjenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

“Mi ne tražimo ništa više od toga da možemo živjeti od svog rada po principu – radi više, imat ćeš više, kako smo i odgojeni”, navode poljoprivrednici u priopćenju te i mole građane za razumijevanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close