Srpski poljoprivrednici ponovo prijete izlaskom na ulice

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Poljoprivrednici tvrde kako većina zahtjeva nije ispunjena i da država sada obećava subvencije isplatiti 1. listopada, na kraju godine što, kako kažu, nikada nije bilo.

Poljoprivrednici sedam srpskih udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na subvencije i reguliranje tržišta, zatražit će sastanak sa ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut On je za Betu rekao kako većina zahtjeva nije ispunjena i da država sada obećava subvencije isplatiti 1. listopada, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

Kasni isplata

“Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, ovisno od ishoda razgovora sa ministricom Tanasković, donijeti odluku o daljnjem djelovanju, nadam se da nećemo morati opet prosvjedovati na ulici”, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je kako su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na burzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cijene.

“Kukuruz u susjednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim burzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol”, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika s Vladom Srbije potpisan je u svibnju, nakon višednevnih blokada prometnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez trošarina, povećanje subvencija po hektaru sa 9000 na 18.000, povećanje površina za dobivanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahtjeva, kao premije za mlijeko i subvencije po grlu, su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mlijeka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice,

Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mlijeka Šumadije i Pomoravlja “Adraniˮ.

Kleut je izjavio kako ga je više medija, nakon izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom. Na Produktnoj burzi proteklog tjedna kilogram pšenice bez PDV-a koštao je 20 dinara, a kukuruza oko 16 dinara. Prema riječima poljoprivrednika, to je znatno povoljnije nego na svjetskim burzama, a do 10 dinara manje nego u Budimpešti.

Sastanak s ministricom

Poljoprivrednici traže sastanak s ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Kako su pojasnili, daljnji koraci ovisit će o ishodu sastanka, odnosno hoće li izaći na prosvjed.

Kako je za Danas rekao predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić, ove udruge su imale sastanak, a koji će koraci uslijediti bit će objavljeni u narednih 10 dana.

“Imali smo sastanak na kojem smo sumirali dojmove. U tijeku su dogovori oko zahtjeva za 2024. godinu, a pridružilo nam se još četiri-pet udruga. Za desetak dana ćemo objaviti o kojim zahtjevima je riječ, tko se priključio i što će se raditi u budućnosti”, nagovještava Ćurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close