Srpski poljoprivrednici ne odustaju od prosvjeda, blokiraju prometnice

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. studeni 2023. u 06:12
Foto: SHUTTERSTOCK

Prosvjed poljoprivrednika ušao je u osmi dan, a poljoprivrednici poručuju da su spremni na pregovore, ali pod uvjetom da im se omogući gorivo bez trošarina i PDV-a.

Prosvjed poljoprivrednika u Srbiji ušao je u osmi dan, a povodom Vladinog prijedloga poljoprivrednici poručuju da su spremni na pregovore, ali pod uvjetom da im se omogući gorivo bez trošarina i poreza na dodanu vrijednost.

Dizel bez trošarina mora biti na svim crpkama, a nakon toga prihvaćamo pregovore, rekao je poljoprivrednik Vojislav Malbaški za N1.

Više udruga poljoprivrednika od ponedjeljka, 13. studenog, blokira pojedine prometnice u Srbiji, uglavnom u Vojvodini.

Izvjesna radikalizacija

Za ovaj su tjedan najavili da će uputiti zahtjeve Ministarstvu poljoprivrede, a ako oni ne budu prihvaćeni, blokirat će institucije i sve granične prijelaze.

Neispunjen dogovor
Nezadovoljni su jer, kažu, Vlada nije u potpunosti ispunila prethodni dogovor iz svibnja, a najviši predstavnici vlasti ih kritiziraju tvrdeći da su dobili sve i da je riječ o politički motiviranom prosvjedu pred izbore. Nakon obostranih poziva na pregovore – kojih do sada nije bilo – poljoprivrednici su od petka 17. studenog radikalizirali prosvjed.

​Produžili su i blokade pojedinih prometnica, uglavnom u Vojvodini, a još uvijek ne propuštaju traktore i druge strojeve u novosadsku rafineriju. Za ovaj su tjedan najavili da će uputiti zahtjeve Ministarstvu poljoprivrede, a ako oni ne budu prihvaćeni, blokirat će institucije i sve granične prijelaze preko kojih se uvoze pšenica i mlijeko, prenio je Fonet njihovo priopćenje.

U priopćenju farmeri navode kako “nisu dovedeni na rub egzistencije, već padaju s litice”. Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru 300 eura, “plavi dizel” bez trošarina za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama od 1. siječnja bude bez trošarina plus PDV. Traže i regulaciju prometnog tržišta i robne burze, što su, kako su istaknuli, dogovorili još u svibnju.

Ministarstvu poljoprivrede predali su i listu zahtjeva za 2024. godinu, na kojoj se nalaze potpore i poticaji. Jelena Tanasković, ministrica poljoprivrede, međutim, kaže da je sve što je dogovoreno i ispunjeno.

Poljoprivrednici poručuju Vladi kako nemaju što pregovarati o zahtjevima iz svibnja, odnosno da mogu samo pregovarati o zahtjevima za sljedeću godinu”, rekao je tijekom prosvjeda za BBC na srpskom jeziku Marko Gabrić iz Udruge poljoprivrednih proizvođača Subotice. Poljoprivrednici ponavljaju da, iako ranije dogovoreno, u međuvremenu “tržište nije uređeno”, a nisu ispunjeni ni dogovori oko plavog dizela i odvodnje. Gavrić je dodao da seljaci “nemaju izlaza”.

“Ljudi koji su generacijama proizvodili i nabavljali sada su u situaciji da godinu dana rade, ostaju dužni i onda moraju prodati stečeno”, kaže Gabrić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio kako su prosvjedi politički motivirani.

Dodaje da država pomaže poljoprivrednicima, ali je neke od njih nazvao “prevarantima”. “Kada pogledate brojke, kada pogledate činjenice koliko je novca uloženo, da li je dovoljno, ali nije, život poljoprivrednika nije lak”, rekao je predsjednik Srbije.

Poljoprivrednici od ponedjeljka, 13. studenog, blokiraju niz prometnica i lokalnih cesta u Vojvodini, a ispred ulaza u novosadsku rafineriju postavili su traktore i druga vozila. Prosvjede je podržalo nekoliko oporbenih stranaka, kao i Udruženi sindikat Sloga.

Prosvjed poljoprivrednika podržala je i proslavljena glumica Svetlana Bojković koja ih je prvog dana blokade posjetila u mjestu Čenta. Poljoprivrednici se bune jer im je dosta”, rekla je ona za Televiziju N1.

Što poljoprivrednici traže?
Za idući godinu poljoprivrednici traže subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. ožujka tekuće godine; premija za mlijeko 19 dinara po litru; subvencionirane kredite tijekom cijele 2024. godine uz kamatnu stopu od jedan posto, koji se mogu koristiti za refinanciranje postojećih kredita; Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog ureda; poticaje za uzgoj muznih krava i dr.

Poljoprivrednici su prethodno prosvjedovali u svibnju kada su također blokirali ceste diljem Srbije. Prosvjedi su okončani nakon višednevnih pregovora s vladom.

Komentirajte prvi

New Report

Close