Srpski poljoprivrednici mogli bi odustati od sjetve pšenice

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2023. u 07:02
Foto: Shutterstock

Gubitak je, kako navode, na svim poljoprivrednim proizvodima, cijena suncokreta je pala sa 73 dinara na 37 dinara, a soje sa 85 na oko 40 dinara.

Proizvođači pšenice u Srbiji razmišljaju hoće li pšenicu sijati prije jesenje sjetve jer su ove godine u gubitku od najmanje 30 posto po hektaru, navode danas u otvorenom pismu pančevačkim poljoprivrednicima Agrarni forum i Građanska neposlušnost.

“Cijena pšenice sada pokriva samo 70 posto troškova, bez naše zarade i amortizacije, a ako je posijemo, a ostane ista, na gubitku smo 30 posto po hektaru”, kažu u tim udrugama.

Dodaje se da je država kriva jer je u vreme kada je cijena pšenice bila najveća, 45 dinara po kilogramu, bio zabranjen izvoz, zbog čega je pala na 19 dinara, a cena kukuruza sa 37 na 14,5 dinara.

Stoga bi, kako su naveli, država, sada kada se razmatra proračun, trebala povećati potpore na 400 eura po hektaru, a poljoprivredni proračun na deset posto republičkog proračuna jer toliko doprinosi njezinom rastu.

Gubitak je, kako navode, na svim poljoprivrednim proizvodima, cijena suncokreta je pala sa 73 dinara na 37 dinara, a soje sa 85 na oko 40 dinara.

“Pitanje je trebamo li i dalje sijati pšenicu na vlastitu štetu dok potpuno ne propadnemo, bankrotiramo.

Mnogi su već ušli u ‘spiralu smrti’ jer ne mogu vraćati kredite bankama, pa su pali u dužničko ropstvo, jer im sada banke nenamjenski rasprodaju imovinu i poljoprivredno zemljište radi naplate dugova”, navodi se u pismu.

Dodaje se da “država stoji po strani i samo promatra tiho umiranje proizvođača, ne pokazujući interes da ih spasi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close