Srpski poljoprivrednici koriste tek petinu EU fondova

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. prosinac 2022. u 07:00
Od 2020. godine, od korona virusa, problem je što su se investicije odgađale i što su se pomicali rokovi za završetak/D. Javorović/PIXSELL

Od ukupno plaćenih IPARD projekata, 28 zahtjeva isplaćeno je unaprijed u iznosu od 4,21 milijuna eura.

Srbija IPARD II europski pred pristupni program provodi od prosinca 2017., a do 13. prosinca ove godine raspisano je i zatvoreno 13 javnih poziva za investicijske mjere, isplaćeno je 650 IPARD projekata u vrijednosti od 45,92 milijuna eura, od čega je doprinos EU bio 34,44 milijuna eura.

Od ukupno plaćenih IPARD projekata, 28 zahtjeva isplaćeno je unaprijed u iznosu od 4,21 milijuna eura, pri čemu doprinos EU iznosi 3,15 milijuna eura, objavilo je srpsko Ministarstvo poljoprivrede. Poljoprivredna analitičarka Biljana Petrović kaže za Euronews Srbija da, kada se zna da Srbija ima na raspolaganju 175 milijuna eura iz EU fondova, a da je iskorišteno 34,44 milijuna, to nije veliki iznos.

Iskorištena je tek petina planiranog iznosa. “Kada pogledate da je više od 100 milijuna eura tog novca odobreno, to znači da poljoprivrednici, odnosno korisnici, nisu adekvatno završili svoje investicije, nisu podnijeli zahtjev za isplatu ili se nešto drugo dogodilo u međuvremenu.”

Od 2020. godine, od korona virusa, problem je što su se investicije odgađale i što su se pomicali rokovi za završetak, jer je samim korisnicima bilo teško kupovati, bilo da je u pitanju mehanizacija ili građevinarstvo, jer cijene su se mijenjale i da se to i sada događa”, rekla je Biljana Petrović.

Ona kaže kako je i to jedan od razloga što novac nije potrošen te dodaje kako se očekuje da će se taj dio u idućih nekoliko mjeseci znatno povećati odnosno da će se potrošiti puno više sredstava kojima raspolažu poljoprivrednici.

“Ministarstvo je svake godine produžavalo rok, jer je i EK svjesna da ovaj problem ne postoji samo u Srbiji, nego i u svim zemljama u okruženju. Pozivi za mjere 1, 3 i 7 bit će raspisani u prvoj polovici iduće godine, a ostale mjere će biti akreditirane u narednom razdoblju”, rekao je Petrović.

Istaknula je kako je važno da poljoprivrednici procijene svoje sposobnosti, odnosno mogu li osigurati dio novca i onda krenuti u ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close