Srpski poljoprivrednici imaju 450.000 traktora, prosječno starih 30 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2022. u 22:00
Iz Bačke Palanke najavljuju proizvodnju traktora s 90 KS i od 40% domaćih djelova/Shutterstock

Do 22. travnja otvoren javni poziv za IPARD poticaje za kupnju traktora.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije raspisalo je sedmi javni poziv za IPARD poticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gospodarstava – za nabavku novog traktora.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje prava na poticaje traje do 22. travnja, a visina poticaja iznosi od 60 do 80 posto, u zavisnosti od toga je li podnositelj mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gospodarstvo odnosno parcele gospodarstva nalazi u planinskom području.

Obuhvaćeni su sektori mlijeka, mesa, jaja, voća, povrća, grožđa te ostali usjevi (određene vrste žitarica, uljarica i industrijskog bilja). Iznosi poticaja koje korisnik može ostvariti u sektorima voća, povrća, grožđa i sektoru ostalih usjeva mogu biti od 5000 do 700.000 eura, a za sektore mlijeka, mesa i jaja od 5000 do čak milijun eura.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi s investicijom u nabavku novih traktora, a namjenjena su sredstva od približno 11,5 milijuna eura.

U ovom natječaju promjenjeni su uvjeti, a najvažnija je izmijena to što je sada moguća isplata avansa IPARD korisnicima u visini do 50% odobrenog iznosa IPARD poticaja, uz dostavljanje bankarske garancije koja odgovara iznosu od 110% zahtjevanog iznosa avansne isplate.

Mnogi stručnjaci i institucije upozoravaju kako je potrebno obnoviti zastarjelu mehanizaciju, pa se zato novi traktori strane proizvodnje nabavljaju putem nacionalnih i subvencija EU. Ipak, ni “za keš”, ni subvencionirano, ne može si svaki poljoprivrednik priuštiti Johna Deera, Fendta ili New Hollanda, odnosno neku od vodećih marki traktora u svijetu.

Domaći traktor iz Majevice
Kroz ovaj program nastoji se utjecati na obnovu strojnog parka poljoprivrednika koji je star oko 30 godina, pri čemu srpski poljoprivrednici posebno ističu kako sada moraju nabavljati traktore iz uvoza, vrlo često stare i polovne, budući da je domaća tvornica Industrija mašina i traktora IMT ugašena. No, ima najava da bi se mogle otvoriti nova tvornica traktora koja bi proizvodila srpski traktor od uvoznih dijelova.

Tvrtka Majevica iz Bačke Palanke najavila je nedavno da priprema serijsku proizvodnju svog traktora. On bi trebao imati 90 konjskih snaga, a dijelovi za njega će se nabavljati iz Italije, Engleske i Njemačke, dok je udjel domaćih dijelova oko 40 posto. Serijska proizvodnja će im osigurati da više od 50 posto traktora bude domaćeg porijekla.

20

tisuća traktora novih i rabljenih uvezeno je u Srbiju posljednjih godina

Ispitivanjem tržišta i u razgovoru s kupcima utvrdili su da veliki broj gospodarstava ima potrebu za baš ovakvim tipom traktora jer je u Srbiji prosječna veličina gospodarstva u posljednjih 20 godina rasla za 13 posto. Prateći taj rast u Majevici procjenjuju da će ovaj traktor biti budućnost za više od 50 posto poljoprivrednih gospodarstava.

IMT izvozio u 60 zemalja
Nekada je Srbija imala IMT traktore koji su tada obrađivali deset milijuna hektara njiva u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, ali su se i izvozili u 60 nesvrstanih zemalja. U dobrom dijelu tih zemalja IMT-ovi traktori i danas su u upotrebi. Međutim, njihova proizvodnja u Srbiji je ugašena.

“Godišnje je nekada u izvoz odlazilo oko 32.000 IMT-ovih traktora. Sada se uvozi i staro i novo. Ponegdje se na poljima u Srbiji i danas mogu vidjeti IMT traktori, kada je sezona poljoprivrednih radova. Mehanizacija koja obrađuje njive u Srbiji danas je stara oko tri desetljeća. Nekada se u IMT proizvelo oko 865.000 traktora”, ističe poljoprivredni analitičar i publicista Branislav Gulan.

U Srbiji ukupno postoji oko 5,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, a obradivo je 4,2 milijuna hektara, dok se koristi 3.476.000 hektara. Te njive danas obrađuje oko 400.000 traktora čiji je prosječan vijek starosti oko 30 godina. Njima treba dodati i više desetina tisuća novo-uvezenih (oko 13.000 polovnih traktora iz nedavnog uvoza) starosti do desetak godina, objašnjava Gulan.

19

milijuna parcela je u vlasništvu ratara i stočara na području Srbije

Nema točnih podataka koliko je u Srbiju posljednjih godina uvezeno novih traktora, ali se procjenjuje da je ušlo oko 20.000 komada. Posljednji podaci iz Privredne komore Srbije o broju traktora bili su da ih je bilo ukupno u zemlji oko 450.000.

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da je to previše za njive koje se obrađuju, što ukazuje da su poljoprivrednici previše “mehanizirani”, no na žalost sa starim traktorima i strojevima što smanjuje njihovu produktivnost, učinkovitost i imaju ogromne troškove.

Dobar dio traktora koristi se za obradu malih parcela, a kao i u ostalim državama regije i u Srbiji su poljoprivredne površine izuzetno usitnjene što povećava troškove obrade. Procjena je da je u Srbiji čak 19 milijuna parcela zbog čega je dosta neobrađene zemlje.

“Da bi sva mehanizacija bila bolje organizirana i iskorištena, potrebno je da se poljoprivrednici, vlasnici traktora i poljoprivrednih strojeva udruže u zadruge ili da stvore strojne prstene i da tako zajednički rade i kvalitetnije koriste mehanizaciju.

To bi pojeftinilo proizvodnju jer nema potrebe da svaki poljoprivrednik ima svu potrebnu mehanizaciju, kako se radi sada”, smatra analitičar Gulan.

Komentirajte prvi

New Report

Close