Srpski poljoprivrednici blokirali ceste, traktori u centru Subotice i Novog Sada

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2023. u 07:00
Foto: IVICA GALOVIC/PIXSELL

Premijerka Ana Brnabić odbacila je jučer sve zahtjeve poljoprivrednika predane prije osam dana, a tada im je poručila da će njihove želje biti ‘analizirane’.

Srpski poljoprivrednici u utorak su prosvjedovali u nekoliko srpskih gradova, a blokirali su i brojne ceste diljem Srbije. Traktori su se tako našli i u centru Novog Sada i Subotice.

U prosvjednoj vožnji u Subotici sudjelovalo je 30 traktora. Poljoprivrednici su sa svojom mehanizacijom došli do centra grada gdje su se parkirali u Štrosmajerovoj ulici pored Gradske vijećnice. Ističu da će ovdje ostati do četvrtka, a ako im se zahtjevi ne ispune, u petak će krenuti za Beograd.

Ne žele kući
Kolone traktora vozili su Zrenjaninskom magistralom u znak protesta zbog odbijanja Vlade Srbije da pomogne poljoprivrednicima ukidanjem akciza na gorivo i povećanjem subvencija poljoprivrednicima i stočarima. U Rači kod Kragujevca održana je protestna vožnja traktorima. U koloni je tridesetak poljoprivrednika iz Rače i okoline, a pridružile su im se i kolege iz općina Kragujevac, Smederevska palanka i Batočina.

Predviđena je jednosatna vožnja upozorenja oko Rače, a prema riječima organizatora, neće biti gužvi. Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je da je u Novom Sadu skup poljoprivrednika, koji nemaju namjeru da se vraćaju kući dok ne počnu ozbiljni pregovori.

Dio traktora bit će ispred Novosadskog sajma, gdje uskoro počinje Poljoprivredni sajam, a dio ispred Vlade Vojvodine. Kako dodaje, od svojih zahtjeva ne odustaju. Na licu mjesta su bili lokalni policajci u civilu, a bili su prisutni i službenici BIA-e koji su sinoć vršili pritisak na pojedine organizatore prosvjeda da odustanu.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić je agenciji Beta rekao da su poljoprivrednici i stočari traktorima krenuli prema nekoliko gradova u Srbiji, Beogradu, Subotici, Požarevcu, Panačevu, Dolovu, Bavaništu…

“Ostat ćemo na okupljalištima do ispunjenja zahtjeva, znači preko noći, a o daljnjim mjerama ćemo odlučivati ​​u hodu, uključujući i blokadu prometnica”, rekao je Ćurčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić rekao je da se poljoprivrednici tog kraja okupljaju u Industrijskoj zoni Požarevca. Savić je rekao da je sinoć oko 23 sata stigao poziv iz Predsjedništva da se odustane od protesta i dođe na pregovore. “Sinoć smo rekli da je poziv kasno stigao. Danas ćemo odlučiti što dalje”, rekao je Savić.

Vlada ih odbila
Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je prekjučer sve zahtjeve poljoprivrednika koji su joj priopćeni prije osam dana kada im je rečeno da će biti “analizirani” i da će im rezultati biti prenijeti na jučerašnjem sastanku.

Iako su farmeri očekivali da će barem dio zahtjeva biti prihvaćen, Brnabić je jučer sve odbila. Ratari i stočari traže da se subvencija po hektaru poveća sa 9000 dinara na 300 eura po hektaru, da se osigura zaštitna cijena mlijeka od 75 dinara po litri, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV), da se subvencija po kravi poveća na 40.000 dinara i da se na dizel ne obračunava trošarina i PDV, što bi gorivo značajno pojeftinilo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close