Srpski poljoprivredni proračun ispod milijardu eura

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Od ukupnih rashoda za subvencije najviše je namijenjeno za poljoprivredu i to 48 posto.

Proračunom za 2024. godinu za poljoprivredu je planirano šest posto poreznih prihoda Srbije za sljedeću godinu i on iznosi 104,7 milijardi dinara, što je smanjenje za 9,6 milijardi u odnosu na ovogodišnji rebalans, izjavila je Marija Filipović iz sektora budžeta Ministarstva financija.

“ Od ukupnih rashoda za subvencije najviše je namijenjeno za poljoprivredu i to 48 posto, odnosno 88 milijardi dinara. Najveća su izdvajanja kod Uprave za agrarna plaćanja, 64 milijarde i to je novac za subvencije proizvođačima kroz premije za mlijeko, poticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju i slično – rekla je Filipović na sjednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Navela je da je za IPARD mjere predviđeno nešto više od šest milijardi dinara, za mjere ruralnog razvoja oko osam milijardi, a Upravi za veterinu, odnosno za zaštitu zdravlja životinja nešto više od tri milijarde dinara. Kako je kazala, budžetom za narednu godinu planirani su ukupni rashodi od 2.237 milijardi dinara, a prihodi i primanja su planirani u iznosu od 2.041 milijardi ili 7,2 posto više nego što je rebalansom predviđeno za ovu godinu.

Filipović je pojasnila da su rashodovna sredstva planirana između ostalog za povećanje plaća i penzija, izgradnju najvećih infrastrukturnih objekata, ublažavanje energetske krize izazvane ratom u Ukrajini

Komentirajte prvi

New Report

Close