Srpski peradari traže poskupljenje piletine, ali ih koče Rusija i standard

Autor: Miroslav Kuskunović , 06. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Preveliki uvoz pilećeg mesa razlog je zašto se ne može sa sigurnošću reći hoće li i kada poskupjeti piletina, a peradari bi željeli cijenu trupa od 300-350 dinara po kilogramu.

Hoće li i za koliko uzeti pileće meso, pitanje je koje se sve češće čuje u Srbiji otkako se pojavila afrička svinjska kuga i počelo rasti cijene svinjskog mesa.

U Poslovnoj udruzi za peradarstvo “Zajednica živinara” ističu da nije u redu da se novo poskupljenja pilećeg mesa povezuju sa sve skupljim svinjskim mesom i pojavom zaraznih bolesti kod svinja, jer nije isto toviti pliće i svinje.

“Bilo bi poželjno da piletina poskupi, ali nemamo odgovor hoće li biti poskupljenja, kada i za koliko će poskupjeti pileće meso u odnosu na sadašnje cijene”- kaže direktor ovog poslovnog udruženja Rade Škorić.

Kilogram pilećeg trupa, istaknuo je Škorić, trebao bi koštati od 330 do 350 dinara kako bi svi u lancu tova bili na dobitku, no poskupljenje ne ovisi o tovljeniku jer se sve više uvozi piletina i prerađevine. “Preveliki uvoz pilećeg mesa razlog je zašto se ne može sa sigurnošću reći hoće li i kada poskupjeti piletina”, izjavio je Škorić.

Svi u gubicima
Krajem prošle godine kilogram pilećeg trupa koštao je 300 dinara u velikim trgovačkim lancima i mesnicama, ali se već nekoliko mjeseci kilogram cijelog pileta prodaje daleko ispod te cijene, na akcijama za manje od 240 dinara. U trgovinama s pilećim mesom kilogram cijelog pileta košta 289 dinara.

“Sa sadašnjim cijenama pilećeg mesa svi u tovu su u gubicima jer kilogram žive vage pilića košta od 115 do 120 dinara, a troškovi tova su oko 140 dinara po kilogramu žive vage. Zato bi kilogram pilećeg mesa trebao koštati od 330 do 350 dinara”, naglašava Škorić te dodaje kako nije logično da je kilogram krumpira skuplji od kilograma žive piletine jer se sada krumpir prodaje za oko 140 dinara, a živi pilići za 115 do 120 dinara. Prema njegovim riječima, uvoz pilećeg mesa raste što je dodatni problem za domaće proizvođače.

“U prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je oko 16.500 tona piletine i proizvoda od piletine. To nas je koštalo oko 25,9 milijuna eura, a taj uvoz je bio nepotreban. Imamo dovoljno pilića za tov, godišnje proizvedemo 115.000 do 120.000 tona mesa, što zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva. Malo izvozimo – tri do četiri posto u Makedoniju, Crnu Goru i BiH”, kazao je Škorić.

Najjeftinije meso
Bez obzira na to hoće li piletina poskupjeti ili će se i dalje kupovati po dosadašnjim cijenama, pileće meso ostat će najjeftiniji mesni obrok. Najisplativija je kupnja trupa piletine, iako ni kilogram bataka nije skup u odnosu na cijene ostalih vrsta mesa. Kilogram bataka tako se kreće od 360 dinara, krila od 240 dinara, hrbat od 120 dinara.

Istaknuo je i da prekomjeran uvoz pilećih filea iz Ruske Federacije zabrinjava i domaće tovljače.

“U prvom polugodištu uvezeno je 2.300 tona filea, a 2022. godine na domaće tržište iz Ruske Federacije stiglo je 3.120 tona filea. Bojimo se da će taj uvoz ove godine biti još veći i doseći 5000 tona, što bi moglo poremetiti domaći tov i uzrokovati još veće gubitke poljoprivrednicima, zaključio je Škorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close